Aktualno
StoryEditor

Šterc: Hrvatska je negativno demografski u svjetskom vrhu, to je strateški problem

07. Prosinac 2017.

Stvari po pitanju demografije i iseljavanja stoje gore nego što se govori i u javnosti predočava, a ono što se očekuje od Vlade jest da konačno počne donositi strateške odluke i da tu problematiku ne stavlja na razinu socijalnih i obiteljskih mjera, već na stratešku razinu i u temelj gopodarskog razvitka Hrvatske, istaknuto je u četvrtak na panel diskusiji "Postaje li Hrvatska zemlja izgubljene mladosti?" koju je organiziralo veleučilište Vern.

>>>Šterc: Egzodus Hrvata postaje pitanje nacionalne sigurnosti, opstanka

- Ušli smo u klasični demografski slom u kojem nema niti jednog pozitivnog demografskog pokazatelja, a s druge strane demografski faktori i pokazatelji su počeli ozbiljno utjecati na sustave u zemlji - od mirovinskog, financijskog do obrazovnog, upozorio je profesor s geografskog odsjeka PMF-a  Stjepan Šterc.

Naveo je da je Hrvatska u prvih devet mjeseci ove godine premašila prirodni pad od lani, a službeni podatak o iseljavanju Državnog zavoda za statistiku govori da godišnje iseli oko 40.000 stanovnika, dok službeni podaci država useljenja potvrđuju da je iseljavanje iz Hrvatske i na razini od 80.000.

>>>Demografija i iseljavanje: Predsjednica ‘proglasila’ izvanredno stanje

Šterc: Cijeli sustav se formira jedino prema stranačkim vojskama i potpuno irelevantnim kriterijima za mladost

- Hrvatska je po nizu pokazatelja negativno demografski u svjetskom vrhu, a nedavno je izašao i podatak da smo šesta po redu zemlja po stopi iseljavanja u odnosu na ukupno stanovništvo. Ta je problematika stavljena u socijalni i obiteljski okvir, a ona je strateška problematika. Ono što se očekuje od Vlade jest da konačno počne donositi strateške odluke i tu problematiku stavi na razinu koja je objektivno nužna - stratešku, i u temelj gopodarskog razvitka Hrvatske, poručio je Šterc.

Ocijenio je da je raskorak u vrijednostima koji se javlja između funkcioniranja izvršne vlasti i javne scene čista derivacija njihovih postupaka (vlasti).

>>>Novotny: Iseljavanje se može zaustaviti samo ulaganjem u nova unosna radna mjesta

- Vlast može svojim primjerom pokazati kako se ponašati, a onda je to jednostavnije prenositi s vrha na nižu razinu nego obrnuto. Zasad za to nema interesa, već drže svoje pozicije i to je dominantan način djelovanja. Cijeli sustav se formira jedino prema stranačkim vojskama i potpuno irelevantnim kriterijima za mladost. Kada se počnu urušavati pojedini sustavi, onda će to postati interes, smatra Šterc.

Predavač na VERN-u i predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zdravko Kedžo naglasio je da je za rješavanje ugroze na koju upućuju demografski pokazatelji, nužan konsenzus hrvatskog društva.

Kedžo: Imamo krizu vrijednosti društva kao takvog

- U Hrvatskoj postoji ozbiljna potreba da se shvati da ovo nije kriza u društvu. Mi imamo krizu vrijednosti društva kao takvog, poremetile su se i izokrenule sve ljestvice vrijednosti. Iz te izokrenutosti ne može demografija biti pitanje jednog ministarstva, jednog činovnika i jednog šaltera. To ne može biti pitanje jedne više pelene ili dotacije ili porodiljne naknade, kazao je.

Političke elite u Hrvatskoj smatra odgovornima za činjenicu da mladi ne vjeruju u institucije te za to što ne vide smisao u tome da žive i rade u ovoj zemlji.

>>>Predsjednica RH: Nije da Hrvatska nazaduje koliko je problem da nas drugi prestižu

- Moramo početi sustavno razmišljati i promijeniti neke paradigme u ovom društvu i vratiti izokrenute ljestvice vrijednosti da bi mladi ljudi vjerovali da živjeti i raditi ovdje ima smisla. To će dugo trajati jer se ni to povjerenje nije izgubilo preko noći, poručio je Kedžo. 

Strmota: Puno veće pitanje jest kako vratiti one koji su iselili

Državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marin Strmota naglasio je da država može i mora utjecati na demografska pitanja te da je to nešto što se kroz strategiju mora vezati uz sve Vlade, ministarstva, poslodavce i sudionike u društvu, a onda kroz tu strategiju donositi kratkoročne mjere.

Puno većim pitanjem smatra ono kako vratiti ljude koji su iselili. Naveo je podatke istraživanja prema kojem ne iseljavaju samo nezaposleni, već u istom broju i zaposleni, 40 posto njih je imalo posao u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Grada Visa Ivo Radica, istaknuo je da bi se država trebala pozabaviti kompletnim preustrojem organizacije upravljanja resursima jer smo jako centralizirana zemlja.

- Za demografski oporavak morate imati gospodarski oporavak, odnosno financijske mogućnosti na razini lokalne samouprave, naglasio je.

27. travanj 2024 00:55