Aktualno
StoryEditor

‘Stilistica‘ Kristen Steward polako se profilira u najbolju glumicu generacije

14. Svibanj 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=7hghXP4F3Qs

Francuski redatelj Olivier Assayas film doživljava kao najbolju platformu za iskupljenje i sebe i gledatelja. Za njega je sedma umjetnost sredstvo komunikacije kojim oživljava duhove prošlosti i istražuje podsvijest. Ta teza najviše je uočljiva u njegovu posljednjem filmu, ’Stilistici’.

Premda je imao boljih ostvarenja, pogotovo onih gdje je metafizički uronio u mehanizme nastanka filma, nikad nije bio toliko blizu izvora svoje inspiracije. Tako Assays potragu za onostranim (svijet duhova) i iščekivanje SMS-ova protagonistice vidi kao slične težnje, s istovjetnom potrebom za komunikacijom prema apstraktnome.

Paradoksalno, ‘Stilistica‘ je ipak najbolja u dijelovima u kojima funkcionira kao čisti žanrovski film, a Kristen Steward polako se profilira u najbolju glumicu generacije. Najslabijih je pak posljednjih dvadesetak minuta, kad ono što je trebalo ostati neizrečeno i misteriozno Assays odlučuje prikazati previše doslovno.

+ Režija: Olivier Assayas + Uloge: Kristen Steward,  Anders Danielsen Li + Personal Shopper, Francuska, 2016., 105 minuta

Ocjena: 3.5/5

28. travanj 2024 11:26