21. veljača 2018.

Što slijedi nakon Ramljakove ostavke?

Iz Agrokora su u srijedu potvrdili da je u utorak izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak podnio neopozivu ostavku predsjedniku Vlade Republike Hrvatske kako ne bi, poručio je Ramljak, postao prepreka postizanju nagodbe.

- Zajedno sa suradnicima i zaposlenicima Agrokora stabilizirao sam poslovanje, očuvali smo zaposlenost, spriječili propast dobavljača i stvorili preduvjete da sada vjerovnici mogu i trebaju ispregovarati nagodbu do kraja. Nažalost, neizvjesnost koja je bila stvorena vezano uz moj ostanak na mjestu izvanrednog povjerenika snažno radi protiv ovog procesa. Neopozivu ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika dajem kako ne bih osobno postao prepreka postizanju nagodbe. Vjerovnicima i zaposlenicima Agrokora, koji su jedini bitni i zbog kojih postoji postupak izvanredne uprave, zahvaljujem na povjerenju i podršci, objasnio je Ramljak razlog podnošenja ostavke.

>>>Ramljak: Ostavka je neopoziva, ne želim postati prepreka u postizanju nagodbe

Prema Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, Trgovački sud u Zagrebu može opozvati izvanrednog povjerenika te imenovati novog u bilo koje doba na prijedlog Vlade.

Zakonom je definirano da izvanredni povjerenik može biti svaka osoba koja ispunjava uvjete za člana uprave sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima. On može imati i zamjenike, koje također na prijedlog Vlade imenuje sud. Sud je, također, isključivo nadležan za nadzor izvanrednog povjerenika.

>>>Zagrebačka burza obustavila trgovanje dionicama Agrokorovih kompanija do raspleta krize

Krajem listopada prošle godine, u kontekstu tvrdnji da u je skladu s odredbama ugovora o roll-up kreditu kojim je Agrokoru plasirano 1,06 milijardi eura gotovo nemoguće smijeniti izvanrednog povjerenika, Vlada je odbacila takve tvrdnje.

Afera savjetnici

Ako Trgovački sud ili Vlada budu smatrali da izva­nredni povjerenik ne radi svoj posao kva­litetno i profesiona­lno, na korist kompa­nije i njenih vjerov­nika, on može biti opozvan, priopćeno je tada iz Vlade.

U Vladi su tada isticali da odredba ugovora o roll-up kreditu koja kaže da bi se Vladino smjen­jivanje Ramljaka ili savjetnika za restrukturiranje smatralo neispunjavanjem ob­veze, koje rezultira odštetnim zahtjevom, predstavlja logičan pokušaj kreditora da se zaštite od event­ualnog imenovanja os­oba s neadekvatnim kompetencijama.

>>>‘Šumovi u kanalu’: Ramljak istovremeno radio za Agrokor i za Texo Management

Inače, Ramljak se pod pritiskom našao krajem siječnja, kada su mediji objavili da je za savjetnike u Agrokoru angažirao svoju bivšu tvrtku, Texo Management, koja za poslove savjetovanja tjedno dobiva gotovo 250.000 kuna, što je u javnosti izazvalo rasprave o visokim savjetničkim naknadama i mogućem sukobu interesa Ante Ramljaka.

Plenković: Nisam znao kolike su naknade savjetnicima

Premijer Andrej Plenković je tada izjavio kako nije znao kolike su naknade savjetnicima u procesu restrukturiranja Agrokor, načelno ne podržava njihovu visinu, a svoj sud o cijelom slučaju dat će kada prouči izvješće koje mu je o tome dostavio izvanredni povjerenik.

Kasnije su uslijedila nova otkrića, primjerice da je Texo angažiran od strane AlixPartnersa istoga dana kada je ta kompanija angažirana za glavnog savjetnika u restrukturiranju Agrokora. Zbog svega toga, prošloga je tjedna održana i sjednica saborskog Odbora za gospodarstvo na kojoj su na zastupnička pitanja odgovarali Ramljak i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

>>>Ramljak ponudio ostavku

Ramljak u tada istaknuo kako je spreman snositi posljedice i preuzeti krivnju ako saborski zastupnici i Vlada procjene da je kompromitirao postupak izvanredne uprave. Ovoga su tjedna, pak, mediji objavili da je do 30. travnja Ramljak formalno bio prijavljen u Texo Menagementu, iako je od 10. travnja postao izvanredni povjerenik za Agrokor.

Nagađanja o ostavci Ramljaka pojavila su se u utorak.

- Sve ćete doznati sutra, izjavila je u utorak navečer potpredsjednica Vlade Martina Dalić novinarima ispred Banskih dvora gdje je Ante Ramljak ponudio svoju ostavku na sastanku u Vladi na kojemu su uz njega sudjelovali i premijer Andrej Plenković s najužim timom te predstavnici vjerovnika Agrokora.