25. siječanj 2018.

Strankama i zastupnicima sredstva povećana za 2,57 milijuna kuna

Saborski Odbor za ustav, Poslovnik i politički sustav u četvrtak je donio odluku o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika kojom im se za ovu godinu iz državnog proračuna osigurava 53,76 milijuna kuna.

U odnosu na prošlu godinu kada se na zastupnički rad potrošilo 51,01 milijuna kuna, riječ je o povećanju sredstava za 2,75 milijuna kuna.

>>>Klubovi zastupnika o izmjenama Poslovnika: Od podrške do optužbi za ‘likvidaciju’

Najviše je "uprihodovao" HDZ s 46 zastupnika i 11 zastupnica, kojemu pripada 20,32 milijuna kuna. SDP-u, s 33 zastupnika i pet zastupnica, na račun će u ovoj godini sjesti 13,46 milijuna kuna, a Mostu nezavisnih lista (11 zastupnika i tri zastupnice) 5 milijuna kuna.

HNS-u (četiri zastupnika i šest zastupnica) pripada 3,35 milijuna kuna, a HSS-u (četiri zastupnika i jedna zastupnica) 1,78 milijuna kuna. Živom zidu, IDS-u i SDSS-u s po tri zastupnika na račun ide 1,05 milijuna kuna. Po dva zastupnika imaju Promijenimo Hrvatsku, HDS i HSU što im donosi 699 tisuća kuna iz proračuna.

>>>Živi zid: Izmjenama saborskog Poslovnika parlament je sveden na razinu twittera

HSLS, Hrast, SNAGA, Stranka rada i solidarnosti, HDSSB, Reformisti, Abeceda demokracije te nezavisni zastupnici Željko Glasnović, Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi ove će godine iz proračuna dobiti 350 tisuća kuna, a nezavisna zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj 385 tisuća kuna, s obzirom na pozitivnu diskriminaciju po kojoj zastupnicima podzastupljenog spola pripada pravo na naknadu za deset posto veću od iznosa predviđenog za zastupnika.

Strankama i zastupnicima novac iz proračuna na račun se isplaćuje tromjesečno.