Aktualno
StoryEditor

‘Stražar prošlosti i čuvar vremena‘, muzej starih automobila Ferdinand Budicki pred gašenjem

01. Studeni 2017.

Muzeju starih automobila Ferdinand Budicki zbog duga za korištenje gradskog prostora, blokade računa i ovrhe, nakon nešto više od četiri godine rada, prijeti iseljenje iz prostora na Zavrtinici ili gašenje.

Dok u Gradu Zagrebu navode da uopće nije riječ o muzeju već o udruzi koja nije podmirila troškove najma gradskog prostora zbog čega je pokrenut postupak ovrhe, u muzeju ističu da je potpuno nebitno tko je utemeljitelj već ono što rade na društveno-kulturnom planu.

Muzej već godinama posluje uz financijske probleme i dug se s kamatama u nešto manje od pet godina rada muzeja popeo na oko 500.000 kuna. Krajem prošle godine blokiran je račun, a uskoro se može očekivati i ovrha, upozorava pokretač i voditelj muzeja Valentino Valjak.

>>> Direktor muzeja Auschwitz: Stanje je znatno gore no što je bilo za Drugog svjetskog rata

Dodaje da ove godine muzej po prvi puta posluje bez ijedne kune državnih ili gradskih dotacija, a da samo hladni pogon mjesečno košta između 15 i 17 tisuća kuna. Prije 15-ak dana završen je i stečaj na Trgovačkom sudu u Osijeku i udruga  koja je osnovala muzej Oldtimer klub Ferdinand Budicki brisana je kao pravni nositelj muzeja.

"Pričuva, komunalije, najam, sve to se ne može pokriti samo prihodima od ulaznica.  Nema muzeja koji se sam može financirati, to su uvijek projekti koje podupiru gradovi i država. Ministarstvo kulture još je 2015. ukinulo dotaciju od 30 tisuća kuna, a ni u Gradu Zagrebu nas nitko ozbiljno ne doživljava. Ovu cijelu godinu radimo u uvjetima da nas se iscpi i iseli", naglašava Valjak.

Pritom ističe da su muzeji su srce i duša svakog grada i države, stražari prošlosti i čuvari vremena, u sebi sadrže kulturni identitet, suverenitet i integritet naroda i nacije i da je zato svaki hrvatski muzej neprocjenjiva vrijednost i velik doprinos društveno - kulturnom životu, te da bi se svaki novootvoreni muzej u Hrvatskoj trebao slaviti kao "svečanost prvog reda".

U Gradu Zagrebu navode da prema podacima Ministarstvu kulture ne postoji službeno osnovan Muzej automobila Ferdinand Budicki i da kao takav nikada nije registriran u Očevidniku muzeja, te da poslovni prostor na Zavrtnici zapravo koristi udruga Oldtimer klub Ferdinand Budicki kojoj ugovor nije produžen zbog dugovanja.

>>> Novi šef Forda ‘ubacuje u novu brzinu’ prema električnoj budućnosti automobila

"Poslovni prostor na adresi Ljudevita Posavskog 48 u Zagrebu koristi udruga Oldtimer klub Ferdinand Budicki, čiji je predsjednik Valentino Valjak, na temelju Ugovora o privremenom korištenju koji je sklopljen 18. prosinca 2012. sa Gradom Zagrebom kao vlasnikom prostora na vrijeme do 15. prosinca 2014., a koji nije produljen zbog dugovanja naknada s osnova korištenja prostora", stoji u odgovoru zagrebačkog Ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada na upit Hine.

U gradskom uredu pritom naglašavaju da su sve udruge koje koriste gradske prostore obvezne podmirivati naknadu za korištenje prostora kao i sve režijske troškove koji nastanu zbog korištenja prostora, pa tako i udruga Oldtimer klub Ferdinand Budicki.

Valjak međutim tvrdi da je nebitno tko je utemeljitelj i je li riječ o privatnom ili  gradskom muzeju. "Nebitno je jesmo li registrirani kao muzej, bitno je da nas se ne podržava. To je sada političko pitanje". Kao pozitivne primjere u gradu  naveo je primjerice Muzej iluzija, Muzej torture i Muzej prekinutih veza koji su također nastali kao privatne inicijative i koji normalno funkcioniraju.

"Dok primjerice postoji Muzej gljiva na Trgu bana Jelačića za koji nitko ne zna i koji dobiva godišnje od grada 3 milijuna kuna, mi smo prisiljeni raditi bez ijedne kune", istaknuo je.

>>> (Ne)ispravnost vozila nije uvijek uočljiva, ali posljedice itekako jesu

I umjesto da se se financijski podrži rad "malih" muzeja nastalih iz privatnih inicijativa koji su oplemenili kulturno-društveni život grada, te postali novo frekventno mjesto za razna društvena događanja, ali i nova turistička atrakcija koja dodatno promovira grad i državu kreće faza stopiranja svih sredstava i guranje „malih“  muzeja prema propasti i konačnom zatvaranju, navodi Valjak.

Kaže da je Ministarstvo kulture odbilo drugu godinu zaredom sve predložene programe od strane Muzeja automobila Ferdinand Budicki poput tiska muzejskog kataloga, edukativnih dječjih igraonica i radionica, veliku gradsku izložbu „Povijest automobilizma u Hrvatskoj 1945. -1985., tematske izložbe i organizaciju manifestacije "Noć muzeja".

Valjak kaže da su spremni i na preseljenje na novu lokaciju samo kako bi se nastavio rad muzeja, naglašavajući da je Muzej starih automobila postao iznimno posjećena turistička lokaciji koju svakodnevno obilaze mnogi  domaći i strani turisti,  vrtićke i školske grupe, te studenti.

Iz  gradskog ureda međutim poručuju da su već izlazili u susret toj udruzi pa i omogućili obročnu otplatu, ali da se nije pridržavala rokova. Kako dug ne bi otišao u zastaru i nastala šteta za grad, Grad Zagreb je stoga za dio duga podnio prijedlog za ovrhu, a u tijeku  je i postupak radi ispražnjenja prostora i njegova vraćanja u posjed Gradu Zagrebu.

"Zbog neplaćanja i nepridržavanja rokova otplate ukinuto je rješenje o obročnoj otplati, a s obzirom da korisnik nije podmirivao ni tekuće obveze nastale s osnova korištenja prostora, ukupno dugovanje svih naknada s osnova korištenja predmetnog prostora iznosi više od 372.000 kuna bez iskazanih obračunatih kamata", navodi gradski ured.

Muzej Ferdinand Budicki otvoren je u srpnju 2013. godine nakon što je grupa volontera uložila oko milijun kuna i preuredila 1500 četvornih metara derutnog prostora u staroj zgradi bivše tvornice “Pluto”.

>>> EU poziva kompanije da se ‘bace’ na proizvodnju baterija za električna vozila

Muzej automobila nazvan je po Ferdinandu Budickom, začetniku automobilizma u Hrvatskoj i jednom od suosnivača prvog Hrvatskog automobilskog kluba osnovanog 1906. godine.

Osim osnovnih izložaka, preko 100  autentičnih povijesnih automobila i motora, Muzej automobila Ferdinand Budicki sadrži velik broj memorabilija, artefakata, fotografija i filmova, te u svojim prostorima održava mnogobrojne tematske izložbe fotografija, tehničke radionice, predavanja i tribine, restauracije, projekcije filmova te druge manifestacije povezane s promoviranjem automobilističke kulture u Hrvatskoj.

Muzej radi 360 dana u godini od 10 do 19 sati  na bazi volonterskog rada i prvi je „dog friendly“ muzej u Hrvatskoj.

"Ponosni smo na novoostvarene vrijednosti i na Muzej automobila Ferdinand Budicki, te vjerujemo da će odgovorni u Ministarstvo kulture usvojit naš prigovor na ovogodišnju nepravednu odluku u kojoj su ukinuta sve financijska sredstva, te nam omogućiti da nastavimo sa muzejskim aktivnostima u punom opsegu na zadovoljstvo svih uključenih strana , a ponajprije naših posjetitelja", ističu u tom muzeju.

26. travanj 2024 09:51