16. svibanj 2016.

Švicarska: Oglas za bezuvjetni temeljni dohodak oborio Guinnessov rekord

Kampanja podrške uvođenju bezuvjetnog temeljnog dohotka u Švicarskoj u subotu je oborila Guinnessov rekord za najveći promidžbeni oglas.

Poster veličine 8,115 četvornih metara skrojen od niza golemih crnih plahti na sebi nosi poruku ispisanu "zlatnim slovima" koja pita: - Što biste učinili kad bi vaš prihod bio zbrinut?

Za kolosalnu instalaciju je odgovorna građanska udruga Temeljni dohodak Švicarska koja traži da svaka odrasla osoba u imućnoj alpskoj federaciji primi najmanje 2.500 švicarskih franaka mjesečno bez ikakvih posebnih uvjeta.

-  Ono što mi tražimo u ovom referendumu je da svi u Švicarskoj imaju dovoljno novca za egzistenciju," rekla je za AFP glasnogovornica udruge Temeljni dohodak Švicarska Marilola Wili. U udruzi vjeruju da bi ljudi trebali biti slobodni odbiti posao koji ne žele i uživati u svojim interesima bez briga oko financija.

Upitana o povodima za obaranje rekorda, Wili kaže da pobornici temeljnog dohotka u Švicarskoj vjeruju da je on ‘‘najvažnije pitanje na Zemlji". - Mi smo odlučili da to ne želimo samo reći, već uistinu predstaviti kao najveće pitanje na Zemlji.

Švicarci će o temeljnom dohotku odlučivati na referendumu 5. lipnja, a inicijativa traži da se svim punoljetnim građanima osigura mjesečni iznos ne manji od 2,500 švicaraca uz argument da će to stvoriti sigurnosnu mrežu koja presijeca vezu između dohotka i rada.

Stručnjaci se pak pribojavaju da će bezuvjetno primanje novca ljude odvratiti od rada i procjenjuju da se ono ne može primijeniti bez dodatnih poreza. Pojedine ankete sugeriraju da uvođenje temeljnog dohotka podržava oko 40 posto ispitanika u Švicarskoj.

Guinness je potvrdio obaranje rekorda.