Aktualno
StoryEditor

Talijani se bune zbog zabrane izvoza hrastovih trupaca

10. Kolovoz 2017.

Talijanska federacija industrije drva i namještaja FederlegnoArredo tužila je Hrvatsku Europskoj komisiji, nezadovoljna odlukom hrvatskog ministarstva poljoprivrede da, zbog nametnika mrežaste stjenice, obustavi izvoz trupaca na dvije godine.

Talijani tvrde kako mjera obustave izvoza nema učinka na ovog šumskog nametnika, kako se karantenom ne postižu rezultati zaštite šuma te traže da se mjera ukine, prije svega zbog činjenice da su ostali bez dragocjene sirovine.

>>>Tolušić zabranjuje izvoz hrastovih trupaca

Pozivaju se i na austrijski istraživački centar za šume BFW, koji je utvrdio kako zabrana prijevoza nije efikasna u sprečavanju širenja nametnika, jer stjenica hibernira ispod hrastove kore, pa je po njima širenje moguće tek u zimskim mjesecima transportom neobrađenih trupaca i putem biljki namijenjenih za sadnju.

>>>Jakupčić: Povisit ćemo cijenu drva, pogotovo za pilane koje izvoze trupce i daske

Ministarstvo poljoprivrede nije primilo nikakav službeni prigovor.

-S obzirom na planove gospodarenja drvnom masom i odgovorno postupanje Hrvatskih šuma u sječi, čija je provedba planirana tijekom 2017. od ukupno raspoložive količine 98 posto hrastovih trupaca temeljem godišnjih ugovora podijeljeno je lokalnim tvrtkama, sa sjedištem u Hrvatskoj, neovisno stoji li iza njih domaći ili inozemni kapital, prenosi stav Ministarstva portal agrobiz.

-Riječ je o tvrtkama koje se bave finalnom, visokodohodovnom proizvodnjom. Ostatak raspoložive hrastove drvne mase moguće je kupiti kroz postupak javne dražbe, no tu je uglavnom riječ o manje kvalitetnoj sirovini, stoga nam doista nije razvidno na kojim argumentima spomenuta Federacija temelji svoj prosvjed, s obzirom na to da izvoza hrastovine zapravo gotovo i nema, poručuju iz Ministarstva.

26. travanj 2024 00:43