Aktualno
StoryEditor

Tečaj eura prema dolaru porastao na najvišu razinu u pet tjedana

18. Lipanj 2023.
United States Interest rates effect on stock market and global economic inflation and deflation economic indicators - Illustration Rendering SAD, USA, inflacija, rast, pad, gospodarstvo, dolarfoto Shutterstock

Na svjetskim je tržištima prošloga tjedna tečaj eura prema dolaru snažno porastao, dosegnuvši najviše razine u više od mjesec dana, nakon što je Europska središnja banka (ECB) povećala kamatne stope i najavila mogućnost daljnjeg zaoštravanja monetarne politike.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 1,2 posto, na 102,25 bodova, blizu najniže razine u mjesec dana.

Pritom je tečaj dolara prema europskoj valuti potonuo 1,8 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0940 dolara, najvišu razinu u gotovo pet tjedana.

No cijena dolara porasla je prema japanskoj valuti, za 1,7 posto, na 141,80 jena.

Jačanje eura zahvaljuje se povećanju kamata u eurozoni na najviše razine u 22 godine.

Naime, Europska središnja banka (ECB) ponovo je prošloga tjedna povećala ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda.

Kamata za refinanciranje banaka tako će ubuduće iznositi 4, a kamata na prekonoćne depozite banaka 3,5 posto. Za prekonoćne kredite komercijalne banke plaćat će ubuduće kamatu od 4,25 posto.

Od srpnja prošle godine ECB je podigao kamatne stope u eurozoni za četiri postotna boda.

Inflacija popušta, ali će ostati prilično visoka kroz predugo vremensko razdoblje, ponovili su u ECB-u u obrazloženju daljnjeg zaoštravanja monetarne politike.

Uz to, ECB je u novim prognozama osjetno podignuo procjene temeljne inflacije, koja isključuje cijene i energije, u ovoj godini, sa 4,6 na 5,1 posto.

Zbog toga je predsjednica ECB-a Christine Lagarde kazala da će kamate vjerojatno biti povećane i na sjednici u srpnju.

Fed blefira?

S druge strane, čelnici američke središnje banke odlučili su prošloga tjedna zadržati kamate nepromijenjene, u rasponu od 5 do 5,25 posto.

Nakon što je na 10 sjednica zaredom Fed povećao kamate, ovo je prvi put da ih je ostavio nepromijenjene jer čelnici središnje banke žele vidjeti kako će dosadašnja podizanja kamata utjecati na gospodarstvo i inflaciju.

Međutim, prognoze čelnika Feda pokazuju da do kraja godine očekuju još barem dva povećanja kamata, i to u raspon od 5,50 do 5,75 posto.

Zahvaljujući tome, polovicom tjedna dolarov indeks probio se iznad 104 boda. No, do kraja tjedna oštro je pao jer je na tržištu prevladalo mišljenje da Fed ‘blefira‘.

Kako inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju, a rast gospodarstva usporava, sve se više špekulira da Fed ipak neće povećati kamate na razine koje njegovi čelnici očekuju.

- Nakon podataka koji ukazuju na slabljenje inflacijskih pritisaka i otpornost gospodarstva, cijene su dionica porasle, a prinosi na obveznice pali jer ulagači ne vjeruju da će Fed biti tako agresivan kako nastoji pokazati. Riječju, tržište ne vjeruje da će Fed još dva puta u ovoj godini podići kamate”, kaže Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da postoji oko 67 posto izgleda da će Fed u srpnju podići kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, a da bi u prosincu mogao početi smanjivati cijenu novca.

Zbog toga je dolar oslabio prema košarici valuta, pa je krajem tjedna njegova vrijednost skliznula na najnižu razinu u više od mjesec dana.

27. travanj 2024 21:41