Aktualno
StoryEditor

The Economist ismijao "aktualne" političke teme u Hrvatskoj

28. Kolovoz 2016.

Britanski ugledni časopis The Economist objavio je članak naslova "Vapaj za partizanima: Gdje je politika zapela u 80-ima, ako ne i u 40-ima" u kojem nemilosrdno analizira političku situaciju u Hrvatskoj. Prepucavanja o ustašama i partizanima prešla su tako granice Lijepe Naše te je nesposobnost hrvatskih političara da se brinu o ekonomskoj budućnosti zemlje javno prozvana.

Čak ni brbljave papige više ne pričaju o tome

Sukladno aktualnim temama na našem političkom javnom prostoru, The Economist započinje članak pričom o Kokiju, Titovom ljubimcu, koji se tijekom života na Brijunima naslušao povjerljivih razgovora o kojima se ne prestaje raspravljati. Budući da mu vokabular nije dovoljno bogat, ovaj veliki žuto-kukmasti kakadu ne može podijeliti s javnosti mračne državne tajne koje su okosnica predizbornog nadmetanja HDZ-a i SDP-a. Jedna od takvih tema iz prošlosti nad kojom se ovih dana bruse noževi je presuda Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za ubojstvo Stjepana Đurekovića koje se dogodilo prije 33 godine.

Ne nude različit program, već različite verzije povijesti

- Te dvije stranke ne razlikuju se toliko programom, koliko svojim povijestima. SDP si prisvaja antifašističke zasluge Titovih komunističkih partizana, koji su se borili s okupatorima u Drugom svjetskom ratu. Suprotno tome, mnogi u HDZ-u dive se ustašama, nacističko-kvislinškom pokretu. Njemačka presuda dala je samo novi naboj njihovim povijesnim nesuglasicama, piše The Economist opisujući i nedavni sukob oko prisustva HDZ-ovih ministara otkrivanju spomenika Miri Barišiću kojem je, kako pišu, jedno od dostignuća ubojstvo jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj 1971. godine.

Pričom o prošlosti izbjegava se suočavanje s aktualnim problemima

Sav taj folklor odvraća pažnju od važnijih tema, a jedan od mogućih razloga zbog kojih se dvije vodeće stranke toliko bave prošlošću je njihov ne baš reprezentativan rezultat u rješavanju aktualnih problema. SDP je tijekom svog mandata ostvario katastrofalne rezultate, gospodarstvo je bilo u padu četiri godine. Prije toga HDZ je došao na loš glas zbog korupcije, a u proteklom kratkom mandatu to se nije promijenilo, analizira The Economist.

Zašto se ne raspravlja kako unaprijediti turizam?

Na smjer u kojem bi se trebale okrenuti dvije najveće hrvatske stranke ukazao je predsjednik regionalne stranke koja upravlja Istrom, Boris Miletić. On je skrenuo pažnju na ovogodišnje fantastične rezultate hrvatskog turizma koji su možda i najbolji od hrvatske neovisnosti, ali i na reforme koje HDZ i SDP već godinama obećavaju poput decentralizacije i racionalizacije regija.

- Raspravljanje o ustašama i prošlosti zaista je sramotno. Moramo razgovarati o budućnosti, smatra Miletić.

Nimalo laskav zaključak The Economista

Glavne političke stranke nesposobne su napraviti išta drugo osim poput papagaja ponavljati uvijek iste parole, zaključio je svoju analizu hrvatske političke situacije uoči izbora The Economist.

23. travanj 2024 23:37