Aktualno
StoryEditor

Thomas Cook očekuje nižu dobit jer je na sjeveru Europe toplo

31. Srpanj 2018.

Britanska putnička agencija Thomas Cook Group objavila je kako će njezina dobit u ovoj godini biti nešto niža nego što se procjenjivalo zbog vrućeg europskog ljeta koje je utjecalo na kasnije rezervacije.

Thomas Cook gotovo cijelu dobit ostvaruje tijekom ljetnog razdoblja, kada njihovi klijenti iz sjeverne Europe, pretežito Britanije, Njemačke i Skandinavije, odlaze na odmor, prvenstveno u južno-europske destinacije poput Španjolske, Turske i Grčke.

>>>Ovaj tjedan toplinski val – temperature do 36 stupnjeva, upaljen meteoalarm

No, u sjevernoj Europi je ovoga ljeta puno toplije vrijeme od prosječnog, što je utjecalo na kasnije rezervacije. Thomas Cook poručio je kako će operativna dobit za ovu godinu biti nešto niža od tržišnih očekivanja.

Prodaja udjela

Sniženi izgledi dolaze u vrijeme kada britanski mediji pišu kako tvrtka razmišlja o razdvajanju svoje zrakoplovne tvrtke te o prodaji svog udjela nekom vanjskom investitoru kako bi smanjila dugove.

Thomas Cook djeluje i kao turoperator i kao zrakoplovna tvrtka, a u utorak je je objavilo kako je u proteklom tromjesečju zrakoplovna tvrtka zabilježila snažne rezultate, pogotovo u Njemačkoj, što je pridonijelo ublažavanju negativnog utjecaja toplog ljeta.

>>>Kineski turisti zbog Trumpa radije putuju po Europi, rezervacije porasle 4 posto

- Neprekidno razdoblje vrućeg vremena u lipnju i srpnju dovelo je do odgode rezervacija potrošača kod turoperatora, ograničavajući našu sposobnost upravljanja maržama na tržištu, poručilo je poslovodstvo kompanije u izvješću.

Ta kompanija izvijestila je i da je u drugom tromjesečju ove godine ostvarila rast prihoda od 10 posto na godišnjoj razini, na 2,5 milijardi funti, pri čemu su rezervacije za ljeto porasle za 11 posto. No, bruto zarada pala je za 3 posto, na 443 milijuna funti.

Nakon objave poslovnih rezultata cijena dionice Thomas Cooka pala je na europskim burzama 5 posto.

27. travanj 2024 05:55