Aktualno
StoryEditor

Tjedan u znaku Brexita, normalizacije monetarnih politika u Japanu i SAD

24. Lipanj 2017.

I dok je u Hrvatskoj započelo ljeto i sezona kupanja i godišnjih odmora u Peruu muku muče s lošim vremenskim uvjetima koji otežavaju ispunjenje ribolovne kvote. Ukupan ulov od 1,96 milijuna mt se približava ispunjenju kvote koja iznosi 2,8 milijuna mt ribe.

Prema izvještajima neke grupacije su već ispunile svoje kvote te kreću prema ribolovnom području na samom jugu zemlje.

Cijene ribljeg brašna se nisu mijenjale radi malih slobodnih količina na tržištu. Nakon ispunjenja kvote na prodaju će ostati samo 150 000 mt stoga nitko od proizvođača ribljeg brašna niti ne pomišlja o spuštanju cijena.

>>>Povoljne vremenske prilike za svjetsko tržište žitarica, ali ne i za ribolov

Istovremeno u Europi u rujnu 2019. godine stupa na snagu zabrana korištenja ethoxyquina koji je glavni antioksidant korišten u ribljem brašnu. Pitanje je kako će se europski proizvođači ribljeg brašna snaći i supstituirati ga nečim drugim. IFFO ulaže napore na informiranju EU vlasti o sigurnosti navedenog sastojka.

Intenzivan tjedan

Financijska tržišta uvijek reagiraju na politička i ostala događanja u svijetu, pa tako ni proteklih dana nije bilo dosadno obzirom na neočekivane rezultate izbora u Velikoj Britaniji. Za očekivati je da će navedena događanja rezultirati usporavanjem gospodarskog rasta i stvaranjem određenih napetosti na političkoj sceni u Velikoj Britaniji.

Prošli petak u Bruxellesu su se sastali čelnici EU zemalja s Theresom May kako bi raspravljali o Brexitu, te kako bi postigli što bolje uvjete za građane EU kojih u Britaniji ima oko 4 milijuna, dok istovremeno oko 1,5 milijun građana Velike Britanije živi i radi u EU uniji.

>>>Robno tržište: Pale cijene budućnosnica svih žitarica

Na globalnom tržištu je također intenzivno, japanska stopa inflacije polagano raste, pa je za očekivati da će centralna banka prestati ubrizgavati novac u financijski sustav što će u konačnici rezultirati jačanjem japanskog jena .

Istovremeno američka centralna banka podiže kamatne stope što bi moglo dovesti do jačanja američkog dolara no ne i do razine na kojoj je bio početkom 2017.godine. Mnogi smatraju da je američka valuta i dalje precijenjena!

27. travanj 2024 00:20