Aktualno
StoryEditor

Todorić i Crnjac dali ostavke u NO Mercatora; prošlogodišnji gubitak 72,5 milijuna eura

26. Travanj 2017.

Dva člana nadzornog odbora Mercatora Ante Todorić i Ivan Crnjac podnijeli su ostavke, objavio je u srijedu taj slovenski trgovački lanac u vlasništvu Agrokora, a Mercator je izvijestio i da je 2016. godinu završio s gubitkom od 72,7 milijuna eura, nakon dobiti od 20 milijuna eura u 2015.

>>>Slovenska inačica ‘lex Agrokora’ ne poseže u vlasničko pravo

S mjesta predsjednika i člana Nadzornog odbora odstupio je Ante Todorić, a ostavku s funkcije člana nadzornog odbora dao je i Ivan Crnjac, navodi se u kratkoj obavijesti Mercatora na Ljubljanskoj burzi. Ostavke su podnijete u utorak, a objavljen su u srijedu, nakon što je Mercator izvijestio da je lani ostvario gubitak, među ostalim i zbog visokih rezervacija uslijed smanjene vrijednosti Mercatorovih tražbina u okviru sustava koncerna Agrokor.

Poslovanje s gubitkom

Skupina Mercator u 2016. je poslovala s gubitkom od 72,7 milijuna eura, izvijestili su iz tog trgovačkog lanca. Prodajni prihodi iznosili su oko 2,5 milijardi eura, što je 4,5 posto manje nego u 2015.

Niži prihodi Mercatora u prošloj godini, kako se navodi u poslovnom izvješću, među ostalim su posljedica prodaja tvrtki Mediana i Intersport, odnosno dezinvestiranje i prodaja tvrtki izvan osnovne poslovne djelatnosti Mercatora. Kako se navodi, na tržištu Slovenije Mercator je lani zabilježio pad prihoda za 4 posto, u Srbiji za 6,5 posto, u Hrvatskoj za 9,3 posto, a u Bosni i Hercegovini za 3,7 posto. Na tržištu Crne Gore, pak, prihodi Mercatora porasli su za 6,8 posto.

- U odnosu na prijašnje godine, Mercator je povećao svoje napore na povećanju konkurentnosti, ali je zbog usklađivanja s međunarodnim računovodstvenim standardima morao oblikovati dodatne rezervacije tražbina prema tvrtkama u sustavu vlasnika (Agrokora), objavio je Mercator.

Slovenski mediji: Lex Mercator "taktički potez" Cerarove vlade

U fokusu slovenskih medija u srijedu je lex Mercator, zakon kojega je u utorak prihvatio slovenski parlament. Mediji pišu da je taj zakon motiviran željom slovenske vlade da stupi u pregovore s Hrvatskom oko sudbine slovenskog trgovačkog lanca, čija bi sudbina mogla postati upitna zbog insolventnosti i postupka restrukturiranja Agrokora, navode u srijedu slovenski mediji.

>>>Što donosi slovenski ‘Lex Mercator’: Usmjeren na zaštitu interesa slovenskih dobavljača i zaposlenih

Slovenski radio u svojim je jutarnjim vijestima naveo kako se radi o "taktičkom potezu" vlade premijera Mire Cerara da počne pregovore s hrvatskom vladom koja je donijela lex Agrokor i uz pristanak vlasnika koncerna imenovala svog člana u njegovu upravu. Na taj način preuzela je upravljanje koncernom koji je vlasnik Mercatora, nastavlja slovenski radio i citira izjave nekih pravnika da je tako slovenska vlada primjereno reagirala na sličnu odluku hrvatske vlade.

Premijer Miro Cerar izjavio je u utorak da je uvjeren kako je Slovenija, s obzirom na situaciju u Agrokoru, morala posebnim zakonom napraviti "prvi korak" kako bi zaštitila slovenski javni interes zbog značaja Mercatora za slovensko gospodarstvo i zaposlenost.

>>>Cerar ne isključuje otkup Mercatora

Zadaća privremenog izvanrednog člana Mercatorove uprave, koji će biti imenovan temeljem zakona o Mercatoru, bit će da tvrtku-kći hrvatskog koncerna zaštiti od financijskih i robnih transakcija koje bi bile na štetu Mercatora, a kojima bi se željelo sanirati matični Agrokor. No, on se neće smjeti miješati u redovno poslovanje tvrtke, pojasnio je Cerar novinarima.

Ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek kazao je da su mjere predviđene zakonom odmjerene i razmjerne situaciji, te da se njime ne poseže u vlasnička prava, kako je u svojim raspravama pred glasovanje tvrdila oporba koja zakon smatra neustavnim i neučinkovitim, s obzirom na ciljeve koji su u njemu navedeni.

Slovenski mediji također špekuliraju da postoje ideje po kojima bi trgovine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj koje su nakon prodaje Mercatora uključene u Konzumovu mrežu bile ponovo uključene u Mercator koji, kako navode, nema probleme s plaćanjem dobavljačima, iako je od ranije opterećen kreditima od oko 900 milijuna eura.

04. svibanj 2024 23:46