Aktualno
StoryEditor

Todorić: Izvanredna uprava Agrokora je primjer nesposobnosti i bezakonja

03. Listopad 2017.

Pola godine nakon početka krize Agrokora, Ivica Todorić ističe kako je ambiciozno širenje koncerna pod njegovim vodstvom bilo sasvim logičan poslovni put, a vlada je ta koja bi sada mogla uništiti kompaniju, javlja Bloomberg.

Todorić u svom prvom intervjuu nakon što je u travnju odstupio s pozicije prvog čovjeka Agrora tvrdi kako u pitanju nisu bile nikakve strateške greške, osim nedovoljne komunikacije. Kazao je da bi se planovi vezani uz poslovanje koncerna, uključujući Akviziciju Mercatora, uspješno realizirali da je on dobio dovoljno vremena za provedbu istih.

>>>Todorić: Dalić je lagala cijeli hrvatski sabor… jedva čekam Povjerenstvo

‘Sigurno sam napravio greške, kao što ih radi svaki drugi čovjek, no ja sam radio dan i noć 40 godina kako bih izgradio Agrokor. Teško je izdvojiti jednu stvar, ali u cjelini, naš uspjeh je nevjerojatan. Mi smo stvorili najveću tvrtku u ovom dijelu Europe‘, kazao je Todorić.

- Imali smo jasan plan i strategiju, no vlada nam nije dozvolila da ih provedemo, tvrdi Todorić.

Todorić sam sebe smatra krivcem jer nije na vrijeme javno odgovorio na zabrinutost kreditora. Tvrdi kako je njegova najveća krivica to što nije u medijima komentirao ni demantirao priče koje su tada objavljivane o problemima u Agrokoru, no i to da nije imao dovoljno vremena da objasni svoje poteze.

>>>Todorić: Dalić mi je prijetila u kasnim noćnim satima

Nakon državnog preuzimanja Todorić je i dalje službeno vlasnik koncerna, no nema pravo glasa što se tiče restrukturiranja i određivanja poslovnih strategija. Smatra da su događaji nakon njegova odlaska primjer nesposobnosti i bezakonja, te razmatra način na koji će se sukobiti s vladom zbog donošenja zakona takozvanog lex Agrokor po kojem je država preuzela njegovo poslovno carstvo.

>>>Ivica Todorić: Ramljak laže o Knightheadu

- Akvizicija Mercatora je, iz poslovne perspektive, bila logična, a rezultirala je stvaranjem drugog najvećeg maloprodajnog lanca u jugoistočnoj Europi, sa 6 milijardi eura prihoda i 2 tisuće trgovina. Morate shvatiti da za provođenje takvih složenih procesa traje neko vrijeme, tvrdi Todorić.

Revizijom su utvrđene potencijalne nepravilnosti u financijskim izvješćima Agrokora što Todorić opovrgava tvrdnjom da vlada koristi revizore kako bi postigla svoje političke ciljeve.

>>>Todorić: Orkestrirani politički napad destabilizirao, srušio vrijednost Agrokora

- Sigurno sam napravio greške, kao što ih radi svaki drugi čovjek, no ja sam radio dan i noć 40 godina kako bih izgradio Agrokor. Teško je izdvojiti jednu stvar, ali u cjelini, naš uspjeh je nevjerojatan. Mi smo stvorili najveću tvrtku u ovom dijelu Europe, kazao je Todorić.

08. svibanj 2024 22:22