22. veljača 2018.

Todorić: Smjena Ramljaka neće spasiti koncern, treba ukinuti lex Agrokor

Bivši čelnik Agrokora Ivica Todorić u postu objavljenom u četvrtak tvrdi kako izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak, koji je dao ostavku, nije glavni problem postupka izvanredne uprave, te ističe kako lex Agrokor treba ukinuti.

>>> Fižulić: Potraga za novim povjerenikom blamaža je Banskih dvora

"Moram priznati, nažalost, da Ramljak nije bio najveći problem postupka izvanredne uprave, on je samo proveo kriminal koji mu je lex omogućio. Samim time, ni smjena Ramljaka i imenovanje novog povjerenika neće spasiti Agrokor i njegovo poslovanje, a sve zato što na snazi i dalje ostaje protuustavan zakon koji Agrokor vodi u likvidaciju i na temelju kojeg je nemoguće provesti nagodbu", tvrdi osnivač i bivši predsjednik Uprave Agrokora u objavi naslovljenoj "Ramljak nije glavni problem, lex se mora ukinuti".

Todorićevih sedam točaka

Dakle, Ramljakova smjena i imenovanje novog povjerenika neće učiniti baš ništa, a kamoli spasiti Agrokor od njegove likvidacije. Jedina šansa za spas Agrokora jest ukidanje lexa, zaključuje Todorić.

Tvrdnju da imenovanje novog povjerenika neće ništa promijeniti i da će se u Agrokoru i dalje provoditi pljačka na štetu samog društva, njegovih dioničara i vjerovnika Todorić razrađuje kroz sedam točaka.

U prvoj točki ističe da ugovor o roll-up kreditu ostaje na snazi te da lex Agrokor novom povjereniku ne daje nikakve mogućnosti da revidira taj štetni ugovor, nego će morati poštovati sve njegove odredbe, "koliko god one bile štetne i lihvarske".

Todorić dalje tvrdi da "lex ne daje nikakve mehanizme novom povjereniku ili sudu da ukine štetne radnje koje je poduzeo Ramljak", pri čemu među ostalim navodi kako će "novac iz Agrokora i dalje teći u potocima Ramljakovim savjetnicima i odvjetnicima za njihove fiktivne usluge".

>>> Bernardić: SDP idući tjedan predstavlja plan za izlazak Agrokora iz krize

Lex nema nikakvih odredaba o sprječavanju sukoba interesa, ocjenjuje Todorić i dodaje da će na snazi ostati savjetnički ugovori koje je sklopio Ramljak, a može se očekivati i da će novi povjerenik sklopiti nekoliko novih ugovora sa svojim savjetnicima i odvjetnicima.

Todorić tvrdi i kako nema mehanizama da se vrati novac isplaćen pogodovanim vjerovnicima.

U petoj točki ističe kako sud i dalje nema nikakvu kontrolu. "Ramljakova smjena i ispitivanje njegove odgovornosti jasno pokazuju da se radi o postupku koji kontrolira Vlada, a ne sud. Ni u jednom trenutku Plenković nije rekao da će zatražiti od suda da ispita Ramljakovo postupanje, već je na odgovornost pozvao Ramljaka sam. Ramljak je dao ostavku nakon razgovora s Plenkovićem, a ne nakon intervencije suda. Sud neće imati nikakve mogućnosti kontrole ni nad novim izvanrednim povjerenikom", navodi Todorić.

>>>Što slijedi nakon Ramljakove ostavke?

Bivši vlasnik Agrokora također ističe kako će dioničari i dalje ostati bez ičega. Objašnjava pritom kako sva zaduživanja kompanija koncerna radi uzimanja roll-up kredita i dalje ostaju na snazi te da novi izvanredni povjerenik neće imati nikakve mehanizme da na temelju lexa ukine dana jamstva Knightheadu.

U sedmoj točki Todorić tvrdi kako nagodbu nije moguće provesti. "Rok od godinu dana je pred vratima i - unatoč traženju dodatnog roka od tri mjeseca - svima je jasno da nagodba ne može biti donesena ni u tom roku. Lex otvara previše pitanja, a daje premalo odgovora, nikome nije jasno niti kako će biti formirano vjerovničko vijeće, kako se glasa za predstavnike u vjerovničkom vijeću, koji su kriteriji za formiranje skupina, koji iznosi tražbina će se priznavati za glasanje o nagodbi i sl. Na temelju takvog lexa zakonita nagodba ne može biti donesena", ističe Todorić i podsjeća da je već upozoravao na protuustavne nedostatke lex Agrokora.