Aktualno
StoryEditor

Tolušić objavio ‘ružan i ucjenjivački‘ ugovor stranog trgovačkog lanca s domaćim proizvođačem

20. Ožujak 2017.

Posluživši se fenomenom društvenih mreža, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na svojoj je Facebook stranici objavio jedan primjer ugovora između stranog trgovačkog lanca i domaćeg poljoprivrednika, kojeg, sudeći prema opisu koji je uz ugovor priložio, smatra iznimno nepovoljnim za proizvođača.

https://www.facebook.com/tomislav.tolusic/posts/1927861020833451:0

Na ovaj način Tolušić nastoji ukazati na nužnost izglasavanja Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, nacrt koji uskoro ide u saborsku proceduru.

Nacrt jasno definira kako se ovim slovom zakona utvrđuju pravila i sustav mjera za sprječavanje nametanja nepoštenih trgovačkih praksi, utvrđuju se nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom čijim se nametanjem iskorištava značajna tržišna snaga otkupljivača i/ili prerađivača ili trgovca u odnosu na njihove dobavljače te ovlasti, zadaće i postupanje tijela nadležnog za provedbu ovoga Zakona.

>>>Tolušić: Uvodimo i uvest ćemo reda, ispada da se mora kontrolirati apsolutno sve

Cilj i svrha ovoga Zakona je osiguranje, uspostava i zaštita poštenih trgovačkih praksi kojima se štite sudionici u lancu opskrbe hranom, stoji u Nacrtu prijedloga Zakona.

Domaći proizvođači hrane, u Hrvatskoj, često se susreću s problemom nedostatnih količina robe koju mogu proizvesti, a problem je, često, i skladištenje kao i prijevoz robe, iako je riječ o relativno kratkim lancima dobave. Stoga mnogi pristaju na nepovoljne uvjete otkupa robe, samo kako bi si osigurali plasman na police trgovačkih lanaca, koje su, također, popunjene i stranim prehrambenim proizvodima kojima vrlo teško mogu konkurirati cijenom.

Situacija nije ništa drugačija niti u ostatku Europske Unije. Prema nekim istraživanjima, navodno se 98 posto proizvođača hrane susrelo sa nepoštenom trgovačkom praksom, pa je Europska Komisija, konačno, nacionalnim Vladama dala zeleno svjetlo da urede to pitanje. Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi jedan je od instrumenata kojim se nastoji urediti lanac opskrbe hranom.

06. svibanj 2024 11:16