Hrvatska
StoryEditor

Uskok protiv pokojnika: Mogu li uhićeni Bandićevi vozači raskrinkati zagrebačku hobotnicu?

01. Srpanj 2021.
Među uhićenima je i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić
Vozači, kao i ispovjednici, svoje tajne nose u grob, a bave se još koječime. Ni vozači bivših ministara Kalmete i Tolušića, osumnjičeni za kaznena djela, nikad nisu rekli ni riječ protiv svojih šefova. No Bandića više nema…

Uskok je ovih dana sve aktivniji. Kao da su od ožujka intenzivirani izvidi u Gradskoj upravi, a plodovi izlaze na vidjelo ovih dana, vrlo politički obzirno – nakon završetka lokalnih izbora. Nakon akcije u zagrebačkome Gradskom stambeno-komunalnom gospodarstvu, ove srijede istražitelji su 'kampirali' i u zgradi Gradske uprave, uz punu potporu nove Tomaševićeve zagrebačke garniture.

Jučer od rana jutra stizale su neslužbene vijesti o uhićenjima. Najkrupnija riba u ovom ulovu glavni je ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, kojem je pretražena i kuća. Uhićen je i poduzetnik Milan Lončarić, najpoznatiji kao vlasnik nekadašnje propale Tvornice električnih žarulja na čijem je mjestu s pomoću svoje tvrtke Moja težnja pokrenuo gradnju kompleksa Vrtovi svjetla od sedam zgrada s 463 stana. Svestrani je poduzetnik, povezan vlasnički i upravljački s nizom tvrtki i udruga, među kojima su Precizna mehanika, Zeleni val, turistička agencija Procella, Pogrebno poduzeće Zagreb… Predsjednik je i Prve građanske udruge za sjajne pogrebe i posmrtnu pripomoć, a zanimljivo je da je i vlasnik GSKG-ova konkurenta Maksimusa, tvrtke​ za upravljanje zgradama. Dakle, prvi od tri kraka hobotnice (oko) Milana Bandića vodi do Lončarićevih Vrtova svjetlosti i mitu za sređivanje građevinske dokumentacije.

Kao žrtva drugog kraka hobotnice uhićena je bivša Račanova ministrica zdravstva i donedavna Bandićeva pouzdanica Ana Stavljenić Rukavina (81). Mediji spekuliraju da ju se sumnjiči kako je kao šefica Upravnog vijeća dječje bolnice Srebrnjak zajedno s Bandićevom šeficom stručne službe gradonačelnika, također uhićenom Andrejom Šulentić, zloupotrijebila položaj pri izboru novog ravnatelja bolnice  nakon smjene Bore Nogala

Treći krak jučerašnje serije uhićenja vodi prema zagrebačkom Adventu. Među uhićenima je, naime, i 'kralj Adventa' Denis Mohenski, po mnogima ključna osoba za dodjeljivanje i određivanje cijene adventskih kućica. Privedena je i Jelena Čeklić, koja je bila članica Povjerenstva za javne površine u kojem se odlučivalo o kućicama. 

Situacija postaje sve ozbiljnija jer su u sklopu adventskog mešetarenja uhićena i dvojica bivših Bandićevih vozača, Zdravko Krajina i Vladimir Džaja. I Bačić je, prema pisanju Jutarnjeg, 'pao' zbog 'bube' u službenim automobilima u kojima se vozio Bandić. Snimke su snimke, ali svjedočenje vozača znatno bi pridonijelo uvjerljivosti budućih optužnica. Međutim, vozači, kao i ispovjednici, svoje tajne nose u grob, a bave se još koječime. Krajina je, recimo preprodavao 'koncesije' za adventske kućice.

Sjetimo se i vozača bivših ministara. Blaž Curić vozio je Tomislava Tolušića, a priveden je zbog sumnje da je Franji Vargi, autoru famoznih 'Mamićevih SMS-ova', dojavio da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje. I vozač Božidara Kalmete Danijel Miočić bio je uhićen – zbog reketarenja. Nitko od njih nije nikad rekao ni riječ protiv svojih šefova.

No Bandića više nema, pa se u Uskoku vjerojatno nadaju da bi neki od vozača mogao prekršiti vozačku omertu i 'propjevati' te tako razotkriti zagrebačku hobotnicu, ovdašnju verziju 'javno-privatnog partnerstva'. Istraga se nastavlja... 

DANAS NOVA UHIĆENJA

Prema neslužbenim informacijama, uhićenja su nastavljenja i jutros, piše Večernji list.

Pod sumnjom na korupciju, kako se neslužbeno doznaje, u ovom, četvrtom kraku istrage našlo se desetak osoba, među kojima su uglavnom privatni poduzetnici, no i dva zaposlenika Grada Zagreba. Kako se neslužbeno doznaje, ovaj put sumnja se da su zaposlenici Grada Zagreba uzimali mito od poduzetnika kako bi im ishodovali razne dozvole. Među uhićenima je, prema neslužbenim informacijama, i jedan rođak Milana Bandića, dodaje se u tekstu Večernjeg lista. 

23. travanj 2024 21:35