Aktualno
StoryEditor

Trgovina i turizam: U iduće dvije godine u RH će dolaziti kapital s Bliskog i Dalekog istoka

28. Veljača 2019.

Smjena investitora u retail i turizam - umjesto domaćih i južnoafričkih kompanija, u Hrvatsku će u sljedeće dvije godine pristizati kapital s Bliskog i Dalekog istoka. Zaključak je to tvrke Colliers International i njihove godišnje analize tržišta nekretnine i investicija. U Colliersu tako ističu da je ukupan volumen transakcija na tržištu komercijalnih nekretnina u prošloj godini dosegao oko 810 milijuna eura što je dvostruko više nego u 2017. U fokusu investitora u 2018. su tako bili trgovački centri i turistički sektor, ali u ovoj godini Colliers predviđa drugačije trendove - pad investicija u retail, te nastavak rasta tržišta uredskih prostora te industrijskih i logističkih nekretnina, kao i nastavak zamašnjaka u turizam.

U investicijama u retail i turistički sektor u 2018. prednjačili su domaći gospodarski subjekti i Južnoafrička Republika. Glavni motivi novih investitora su atraktivni prinosi, posebice u retailu i turizmu, u odnosu na druge zemlje srednje i istočne Europe. U sljedeće dvije godine, predviđaju u Colliersu, u Hrvatsku će dolaziti kapital, ali s Bliskog i Dalekog istoka, iz zemalja poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Južne Koreje i Singapura.

Kraj južnoafričkih investicija u trgovinu

Južnoafrikanci su na većini tržišta centralne i istočne Europe u konsolidaciji, pa se očekuje da će i njihove investicije u retail u Hrvatskoj došle svom logičnom kraju. Osim dva nova najavljena trgovačka centra, u Zagrebu u Španskom Shopping centar Z te retail park u Poreču, u Colliersu, kada je retail u pitanju, izdvajaju još samo projekt proširenja Arena Centra.

Nakon otvaranje trgovačkog centra u Puli u prošloj godini, završen je projekt izgradnje velikih centara u svim većim gradovima, a novi projekti nisu, barem zasad, u planu, osim kod lanaca prehrambenih trgovina. No, to ne znači, naglašavaju u Colliersu, da u sljedećem razdoblju neće biti promjena u vlasničkim strukturama, posebice kad su trgovački centri u pitanju.

Hoteli s pet zvjezdica prilika za potencijalne ulagače

Direktorica Colliersa Vedrana Likan kaže kako je turizam i dalje naš najaktivniji sektor, a najveći ulagači su Valamar i Plava laguna, a ističe se i Maistra u vlasništvu Adrisa. Investitori su i dalje zainteresirani za ulaganja u obalna područja te u naša dva najveća grada, Split i Zagreb. U Colliersu napominju kako je očit nedostatak vrhunskih hotela s pet zvijezdica, posebice u metropoli, pa se na tom polju vide i prilike za potencijalne ulagače. Postoje investitori koji čekaju svoj trenutak za ulazak na naše turističko tržište, ističu u Colliersu.

Tržište industrijskih i logističkih nekretnina najmanje je razvijeno tržište, a potražnja je velika i to najviše za skladištima od 2.000 do 5.000 četvornih metara. Primjećuje se i sve jača aktivnost developera u tom segmentu zbog nedostatka modernih skladišnih prostora i razvoja e-commerce tržišta.

Tržište uredskih prostora i dalje vapi za modernim uredima A klase većima od 500 kvadrata, ali nedostaje i ureda većih dimenzija - čak do 1.500 kvadrata. No i u tom je segmentu vidljiv nedostatak velikih stranih investitora, osim GTC-a, koji grade po ostatku razvijenih država zbog pojačanog rizika tržišta.

Greenfield investicije u Hrvatskoj i dalje su najbolnija točka. Niska razina tih aktivnosti osnovni je pokazatelj koliko je neka zemlja spremna i sposobna za realizaciju novih projekata, zaključuju u Colliersu.

26. travanj 2024 21:17