17. srpanj 2017.

Tvari sutrašnjice: Proizveden novi materijal izdržljiv poput metala, fleksibilan poput želea

Istraživači su razvili novi gel za koji tvrde da je izdržljiv poput metala te da ima fleksibilnost želea, a mogao bi i produžiti i život. Novootkriveni gel mogao bi revolucionarno promijeniti način kako se naše tijelo oporavlja od raznih bolesti i stari, prenosi BBC.

Iako izgleda kao mrežasti zavoj, ovaj materijal koji su ‘iskemijali‘ znanstvenici u Japanu pet puta je jači od ugljičnog čelika.

>>>Otkriće koje obećava: Znanstvenici od lista špinata uzgojili ljudsko srčano tkivo

Teška, savitljiva tkanina kombinira hidrogelove (poput onih koji se nalaze u kontaktnim lećama ili želeu) sa staklenim vlaknima. Ta kombinacija maksimizira otpornost, čineći materijal 100 puta tvrđim od hidrogela i 25 puta težim od tkanine napravljene od staklenih vlakana.

- To je najjači mekani materijal koji su ljudska bića ikada stvorila, rekla je za CNN voditeljica tima prof. Jian Ping Gong. Ona smatra da bi hidrogel s ojačanim vlaknima mogao biti korišten za stvaranje biomaterijala, kao što su umjetni organi i proteze, koji mogu podnijeti svakodnevno korištenje. Ostale namjene mogu uključivati ​​sportsku odjeću, kacige ili neprobojne prsluke.