Aktualno Poduzetnici Preporučeno

Hrvatski inovator osmislio karbonsku peraju za kojom se pomamio cijeli svijet

Jozo Knez
Autor Jozo Knez

Svestrani poduzetnik i inovator – tako bi bilo najlakše opisati Daniela Pintarića, vlasnika tvrtke Subcraft. No prije nego je pokrenuo posao s ronilačkom opremom, Daniel se okušao u raznim poduzetničkim pothvatima. Oduvijek u privatnom biznisu, razvijao je znanja i vještine, a posebno zadovoljstvo predstavljao mu je rad rukama. Danas su to inovativne karbonske peraje, odjela za ronjenje i ronilačke puške, a prije je to bio namještaj koji je sam izrađivao i prodavao u vlastitoj trgovini za uređenje interijera.

Svestrani poduzetnik

– Prošao sam razne poslove i radio sam svašta, ali u konačnici, roba je roba – prodavao sendviče ili peraje to opet ostaje samo roba i u 90 posto slučajeva taj posao funkcionira na jednak način. Naravno, sve ima specifičnosti koje treba naučiti, ali u biti posao je isti – govori Pintarić.

Prije pokretanja tvrtke Subcraft, Pintarić je bio vlasnik salona i predstavnik jedne njemačke kozmetičke tvrtke, ali taj posao propada s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Foto: Dražen Lapić/Lider

Nakon toga prebacio se u proizvodnju karbonskih peraja, ronilačkih odjela i jedinstvenih podvodnih pušaka. U ovu avanturu ušao je u s prijateljem koji se već bavio proizvodnjom ronilačkih odjela, a kao dodatni proizvod bile su mu potrebne i peraje. S podosta znanja iza sebe i naoružan tehničkim razmišljanjem, Daniel se okrenuo promišljanju o karbonskim perajama.

>>>Sentimentalbajker Duško Ilijević: Ne znam i ne mogu su izgovori, a ne odgovori

– Razvoj prvog proizvoda trajao je oko šest mjeseci, dan i noć. To je vrlo zahtjevan posao jer zbog jedne mikropogreške morate baciti cijeli proizvod. Naime, karbon je izrazito osjetljiv i skup materijal, kojim treba oprezno rukovati. Izgleda kao tekstil s mrežastom strukturom koja se nepažljivim rukovanjem lako ošteti. Upotrebljavamo najjači karbon jednoga japanskog proizvođača od kojega se proizvode formula 1 i zrakoplov Boeing. Taj karbon ima jako gusto tkanje i s njime postižemo najbolje rezultate jer se manje od 38 posto epoksidne smole zadrži na perajama, što je izniman rezultat – objašnjava Pintarić. Dodaje i to kako u ronjenju energija znači kisik, a što je bolja peraja, gubi se manje energije, tj. kisika i dulje se može ostati pod vodom.

Čudesna peraja

U karbonskoj industriji najbolja tehnologija za izradu proizvoda je vakuumska infuzija, kojom se koriste i u Subcraftu, jer se s njom dobiva najbolji omjer.

– To znači da se najmanje epoksidne smole intubira u karbonska vlakna. Epoksidna smola je izrazito tvrda, a mi smo željeli reaktivnu peraju, pa smo sami unaprijedili tu tehnologiju, nijedan od načina upotrebe te vakuumske infuzije nije nam u potpunosti odgovarao – priča Pintarić.

Sada je najveća prednost Subcrafta u odnosu na konkurente upravo ta unaprijeđena tehnologija kojom mogu proizvesti peraju kakvu nitko dosad nije uspio napraviti.

– To je naša najveća prednost i tu tehnologiju čuvamo kao industrijsku tajnu. Ako je zaštitimo kao patent, morat ćemo je i opisati, što će onda naši konkurenti samo prekopirati, a to ne želimo – napominje Pintarić.

>>>Domaći dvojac odlučio ‘zajašiti’ na valu nostalgije i napravio arkadnu konzolu

Koliko su peraje tvrtke Subcraft dominante pokazuju sajmovi na kojima se skuplja veliki broj proizvođača ronilačke opreme, na kojima njezine peraje i oprema ne prolaze nezapaženo. Potvrda toga su i ponude za uvrštavanje Subcraftovih proizvoda u asortiman velikih svjetskih igrača, ali veliko snižavanje cijene i ogromne količine odbile su Pintarića od te suradnje.

– Zanimljivo je i to da su s našom opremom partneri iz Portugala roneći u Mozambiku pronašli brod pun zlata – kaže kroz smijeh Daniel, dodajući da nije dobio postotak od tog pronalaska.

Rješenje za uši

U Subcraftu se, osim karbonskih peraja, proizvode i specifična ronilačka odjela te podvodne puške. Sve proizvode osmislio je sam Pintarić, koji je na njima radio, kako kaže, od crteža pa sve do finalnog proizvoda.

– Puška je baš kao i ronilačko odijelo jedinstven proizvod na tržištu. Napravljena je dijelom od mahagonije i veoma je precizna i dalekometna. Domet joj je čak šest metara, što u vodi nije malo – objašnjava Pintarić i dodaje da su odjela također jedinstvena.

– Naši krojevi odijela napravljeni su točno prema ljudskoj figuri. Poseban detalj je što imaju i prostor za uši, što druga odjela nemaju. Taj prostor za uši sprječava bol koja se javlja kada skinete odijelo nakon šest sati ronjenja, a uši su vam bile pritisnute kapuljačom. Imate osjećaj da će vam otpasti koliko bole… – ističe Pintarić.

>>>Poduzetnici će moći besplatno koristiti državne nekretnine za koje nema interesa

Mala, ali inovativna ekipa u Subcraftu broji svega tri stalno zaposlena radnika, a prema potrebi, ako je veliki broj narudžbi u pitanju, pojačavaju se dodatnim radnicima.

– To što smo mali, omogućuje nam brzu organizaciju i fleksibilnost. Naša proizvodnja ovisi o narudžbama, a mogli bismo odraditi gotovo 4000 proizvoda na godinu bez većih problema – napominje Pintarić.

Odmah u svijet

– Naše proizvode većinom izvozimo, čak 95 posto, a taj mali ostatak proda se u Hrvatskoj. Koliko smo malo tržište najbolje govori činjenica da u Španjolskoj ima više registriranih podvodnih ribolovaca nego što Hrvatska ima stanovnika – ​poentira Daniel.

Osim online prodaje, tvrtka Subcraft razvila je zavidnu organiziranu mrežu partnera diljem svijeta

– Predstavnike i distributere imamo u Americi, Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Cipru, Turskoj, Japanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Crnoj Gori, Tunisu, a uskoro i u Italiji – kaže i dodaje da trenutačno pregovaraju o suradnji u Libiji, Maroku i Libanonu.

Na tržištu se trenutačno nalaze tri vrste peraja, odijelo, razni dodaci poput torbi za opremu, rukavica, čarapa za ronjenje i jedna puška. Prva napravljena peraja, Celox F400 je i dalje bestseller, a cijena joj je solidnih 1600 kuna. Model Centurion stoji 2300 kuna, a peraja od stakloplastike ima cijenu od 1100 kuna. Na sve se dobiva i garancija od tri godine na lom i doživotna garancija na delaminaciju.

Nema stajanja

Daniel Pintarić nema namjeru stati kada je riječ o novim proizvodima i inovacijama na tržištu ronilačke opreme. Već sada radi peraje i odijelo koji će se na tržištu pojaviti sljedeće godine.

– Što se novih peraja tiče, radimo ih pomoću nanotehnologije, tj. nanočestica. Ta tehnologija omogućuje nam još reaktivniju peraju, koja je još mekša i fleksibilnija od karbonske, čime joj se povećavaju performanse. Ona je već u fazi testiranja. U idućoj godini izbacit ćemo i novo odijelo, koje će biti tanje od tri milimetra koliko je debelo najtanje ronilačko odijelo koje smo dosad mogli napraviti. Ta tanka odjela namijenjena su za topla tržišta koja nam se sve više otvaraju, ali i za natjecanja gdje su nepotrebna debela odijela pogotovo ako je riječ o natjecanjima u bazenu ili dubini – zaključuje Daniel Pintarić.

Komentari