Poduzetnici
StoryEditor

Prve tri godine su najvažnije

29. Ožujak 2016.
Piše:
lider.media

Kao što kod djece prve tri godine utječu na stabilnost, stvaranje kvalitetnih i dugoročnih odnosa tako i kod poduzetnika one određuju budućnost i poslovnu snagu.

U razvoju svakog poduzetnika najvažnije su prve tri godine poslovanja. Brojni usponi i padovi dio su procesa učenja i nužni element razvoja stabilnog poduzeća. Kao što kod djece prve tri godine utječu na stabilnost, stvaranje kvalitetnih i dugoročnih odnosa tako i kod poduzetnika one određuju budućnost i poslovnu snagu. Tvrtka Sustav javnih bicikala s radom je započela 2013. godine, a do svibnja 2016. godine poslovat će u 10 gradova s tendencijom daljnjeg širenja u Hrvatskoj i regiji. No, put nije bilo lagan niti očekujemo da će uskoro postati, ali svaki novi izazov daje nam dodatnu motivaciju za daljnji rad.

Kako razviti kvalitetne i dugoročne odnose u poslovanju i zašto su oni važni?

Jedan od osnovnih izazova u poslovanju razvoj je poduzetničke i motivirajuće okoline te skladnog tima. Na samom početku poduzeće je bilo sastavljeno od dva člana, Ante Gustina i mene. Razvijali smo novu ideju u Hrvatskoj i nailazili na niz prepreka. Bilo je važno educirati građane i javnu upravu o mogućnostima javnih bicikala, održivog razvoja i zelene industrije općenito.

Ključan element prilikom pokretanja prvog sustava javnih bicikala u Zagrebu bilo je stvaranje dugoročnih i kvalitetnih odnosa između svih sudionika u procesu. Zemlje zapadne Europe već su razvile slične projekte u svojim gradovima dok je u Hrvatskoj to bila inovacija. Zato je bilo važno uložiti vrijeme i trud kako bi javna uprava, sponzori i partneri te investitori u Hrvatskoj prepoznali vrijednost ovakvog projekta.

Stvaranje povjerenja kod investitora kod novih poduzetničkih ideja dugotrajan je i zahtjevan put, ali ukoliko se napravi kvalitetno predstavlja početak dugoročne zajedničke suradnje. Upravo zahvaljujuću kreditu HBOR-a i financijskoj potpori HAMAG-BICRO-a zatvorili smo financijsku konstrukciju za početak rada sustava. Uskoro su nam se pridružili i prvi sponzori i partneri poput Vipneta.

Nakon Zagreba, u 2014. godini uslijedio je uspješni pilot projekt u Šibeniku nakon čega je sustav i službeno implementiran u 2015. godini. Slijedili ih Gospić, Karlovac i Slavonski Brod, a u 2016. godini otvorili smo Makarsku, slijede Zadar, Vukovar, otok Lastovo i općina Brinje.

Usmjerite se na ciljeve i rezultate!

Imali smo jasnu viziju što želimo postići. Željeli smo omogućiti svim našim korisnicima praktičan, cjenovno povoljan, zdrav i zabavan javni gradski prijevoz. Pružiti uslugu koja će biti dio ekološkog i održivog razvoja, a kojim će se moći izmjeriti jasni pozitivni učinci na okoliš.

Brojni gradovi, a što je još važnije 8.500 registriranih korisnika uvidjelo je brojne prednosti ovakvog oblika javnog prijevoza. Korištenjem sustava javnih bicikala za samo 79 kuna godišnje, do sad je smanjena emisija CO2 za čak 80 tona, a ostvareno je ukupno 130.000 najmova. Sustav koristi solarnu energiju i u potpunosti je samoodrživ te nisu potrebni građevinski radovi. Osim građana i studenata, sustav je omiljen i kod brojnih turista čime se povećava turistički potencijal gradova. Upravo bicikli omogućavaju korisnicima da na brz, jednostavan i zabavan način istraže grad.

Vjerujemo u ono što radimo!

Bicikli su dio naše svakodnevnice i koristimo ih za odlazak na posao, poslovne sastanke i na putovanjima. Nextbike zajednica djeluje u više od 100 gradova u svijetu i jednom registrirani korisnici, sustav mogu koristiti u cijelom svijetu. Nitko od trenutnih zaposlenika u tvrtki ne posjeduje automobil, upravo zbog svih prednosti koje ostvarujemo ekonomijom dijeljenja. Vjerujemo da stvaranjem integriranog javnog gradskog prijevoza i korištenjem javnih bicikala možemo uštediti naše vrijeme, novac i zaštiti okoliš.

Napokon je stiglo vrijeme za razvoj zelene industrije i pravo je vrijeme da iskoristimo sve prilike!

Krešimir Dvorski, direktor/suosnivač tvrtke Sustav javnih bicikala d.o.o. http://www.nextbike.hr/ https://www.facebook.com/nextbike.hr/?fref=ts

27. travanj 2024 01:18