Poslovna scena
StoryEditor

10 rizika - Čega se treba paziti biznis u Hrvatskoj

08. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Poduzetnicima je rizik sve omraženija riječ, ali s rizicima se mora živjeti. Zato je redakcija Lidera sastavila listu deset najvećih rizika s kojima će se susretati hrvatsko gospodarstvo ove i sljedećih godina.

Ta top lista koju donodimo u novom broju Lidera može biti putokaz poslovnoj zajednici na deset nagaznih mina kojih se treba paziti u poslovanju. Neke od tih strahova možemo iščitati i u reakcijama na aktualne promjene u Vladi, a o čemu pišu Matilda Bačelić i Jasmina Trstenjak.

Pišemo i o pirovoj pobjedi premijera Milanovića nakon smjene ministra financija Slavka Linića, ali i izazovima koji čekaju njegovog nasljednika na ovoj vrućoj fotelji Borisa Lalovca.

O novom trendu kojim su domaće tvrtke počele sklanjati dobit u temeljni kapital piše Nikola Sučec. Naime, najava smanjenja izuzeća od poreza na dobit koju je predložio smijenjeni ministar Linić sve više tvrtki motivira da dobit odmah reinvestiraju u povećanje kapitala. Do 2015. možda bi mogle ostati i bez te mogućnosti.

Lani je čak 15-ak velikih tvrtki promijenilo naziv. Nova vlasnička struktura, naime, često se odražava i u novom nazivu tvrtke. Neki ga mijenjaju odmah, a neki nakon nekoliko godina tvrtku uklapaju u globalni imidž, no sreća da su im OIB-i ostali isti. Više o tome i o kojim je tvrtkama riječ možete pročitati u tekstu Edisa Felića.

Donosimo i poduzetničku priču o Vinku Filipiću, direktoru i osnivaču Fashion.hr-a, koji ujedinjuje najugledniji domaći tjedan i sajam mode, web-portal te PR agenciju Red, uspio je za svoje projekte osigurati multinacionalne sponzore, što mu je omogućilo da od mode napravi ozbiljan biznis.

Pišemo i o hrvatskim blogerima od kojih većina ne živi od svojih blogova, nego za njih. Sve većim utjecajem, popularnošću i lajkanjem uglavnom se koriste u srodnim medijskim ili investicijskim branšama kojima se bave. Blogovi su im sve efikasniji kanal samopromocije iako blogeri mogu zarađivati na mnogo načina, od oglašavanja do različite suradnje s tvrtkama i radionicama, o čemu piše Gordana Gelenčer.

U novom broju donosimo i poseban prilog „Tko je tko – Autoindustrija“ sa 200 najmoćnijih imena u hrvatskom autobiznisu. U sklopu priloga donosimo i razgovore sa Dimitrijem Trbovićem, višim potpredsjednikom uprave Auto Zubaka, Tomislavom Miletićem, direktorom Peugota Hrvatska, te Stipom Miličevićem, predsjednikom uprave TRCZ-a.

Možete čitati i o izazovima s kojima se suočavaju globalni menadžeri koji rade u timovima prepunim kulturnih razlika, izlasku Portugala iz kreditnog stiska EU i MMF-a, te o Patricku Kronu, šefu Alstroma koji je trenutačno na vatri između interesa dioničara i čuvanja ovog francuskog ponosa.

Novi broj Lidera možete pročitati na iPadu. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE

05. svibanj 2024 02:00