Poslovna scena
StoryEditor

Agrokor postao većinski vlasnik Mercatora

27. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Koncern Agrokor danas je uspješno zaključio proces kupnje većinskog udjela Poslovnog sistema Mercator i postao njegovim većinskim vlasnikom, priopćili su iz ove kompanije.

Ukupna vrijednost transakcije je 544 milijuna eura, od čega su 324 milijuna eura za stjecanje stopostotnog vlasništva, 200 milijuna eura za smanjenje financijskih obaveza Mercatora, a 20 milijuna eura za operativno financiranje tekućeg poslovanja Mercatora.

Na osnovi ugovora, kojeg je Agrokor 14. lipnja 2013. godine potpisao s vlasničkim konzorcijem od 12 prodavatelja o kupnji 53,12% dionica Poslovnog sistema Mercator, te na osnovi kasnijih aranžmana s bankama - vlasnicama Mercatora, Agrokor je – u cilju preuzimanja većinskog vlasništva – platio većinski paket dionica.

Završnom preuzimanju prethodio je i Ugovorom predviđeni sporazum s bankama o reprogramiranju duga Mercatora u visini od jedne milijarde eura, kao i suglasnost regulatornih tijela u državama u kojima djeluju Mercator i Agrokor.

Zajedno, dvije kompanije će ostvarivati gotovo sedam milijardi eura godišnjeg prihoda, zapošljavati više od 64.000 ljudi, te biti vodeća tvrtka u sektoru maloprodaje i proizvodnje hrane u regiji i šire. 

- Kupnjom većinskog udjela Poslovnog sistema Mercator sa strane Agrokora stvoren je najveći poslovni sustav u tranzicijskim zemljama. Ovo je zajednička pobjeda poslovnih ljudi, izraz odlučnosti da na temeljima promišljene vizije stalno podižemo razinu uspješnosti i konkurentnosti. Počinjemo i ovim stvarati novu vrijednost za sve potrošače, veću sigurnost za sve zaposlenike, inicirati daljnji razvoj industrije u regiji, te otvarati nova tržišta za proizvođače - kazao je predsjednik koncerna Agrokor Ivica Todorić prigodom završetka transakcije, dodajući kako je uspjeh Agrokora utoliko značajniji kada se zna u kakvim je gospodarskim uvjetima i okruženju poslovao posljednjih nekoliko godina.

Todorić ističe kako će se povezivanjem Agrokora i Mercatora ostvariti viša razina zaposlenosti, otvorit će se i velike mogućnosti za još kvalitetniju regionalnu dobavljačku strukturu, te prilike za rast prehrambene i ostalih industrija. Integracija će omogućiti svim proizvođačima u regiji daljnje povećanje volumena prodaje i otvaranje novih tržišta, kao i ozbiljnih perspektiva za nazočnost na trećim tržištima.

- Krajnji cilj cijelog procesa usmjeren je na stvaranje novih vrijednosti za potrošače, koji će dobiti bolju uslugu, kvalitetniju širinu ponude, stabilnije i jeftinije cijene. Ovim procesom se također otvaraju veće mogućnosti za razvoj kompetencija zaposlenih, zapošljavanje i edukaciju mladih, te daje poticaj za slične pomake u regiji. Konačno, kupnjom većinskog udjela Poslovnog sistema Mercator Agrokor iskazuje poštovanje za postignute uspjehe i tradiciju koju je Mercator gradio u svojem dugogodišnjem poslovnom razvoju. Dva uspješna puta neminovno će voditi jednom još snažnijem i još djelotvornijem. Uvjereni smo da ćemo ovim korakom zajednički izgraditi globalno konkurentnu i prosperitetnu kompaniju na najveće zadovoljstvo naših potrošača, poslovnih partnera i svih naših djelatnika. Ovim putem bih se htio zahvaliti svim našim potrošačima, dobavljačima i kupcima, svim našim partnerima, kao i našim zaposlenicima koji su dali svoj doprinos za ovaj veliki poslovni uspjeh na koji smo neizmjerno ponosni - kazao je Todorić.

04. svibanj 2024 15:54