Poslovna scena
StoryEditor

Badel 1862: Postupak odabira strateškog investitora proveden na temelju čvrsto utvrđenih i usuglašenih kriterija

24. Studeni 2016.

Iz Badela 1862 danas su uputili upozorenje na demantij društva Viro tvornica šećera d.d. o sudjelovanju u navodnom konzorciju zainteresiranog za ulaganje i stjecanje vlasničkih udjela u tom društvu. Temeljem tog demantija iz Badela 1862 dali su informaciju za medije koju donosimo u cjelosti:

U dopisu Odvjetničkog društva Uskoković i partneri d.o.o. koje se predstavilo u svojstvu punomoćnika konzorcija St. Nicolaus - trade a.s., Bratislava, i Viro Grupe, držimo potrebnim ukazati na činjenicu da je društvo Viro tvornica šećera d.d. dana 22. 11.2016. godine u skladu sa Zakonom o tržištu kapitala dalo obavijest investicijskoj javnosti (koja je objavljena na Zagrebačkoj burzi) iz koje je vidljivo da Viro d.d. u postupku predstečajne nagodbe nad društvom Badel 1862 d.d. sudjeluje isključivo kao vjerovnik Društva, a ne kao subjekt koji se uključuje u „utrku koja će se voditi za otkup tražbina Badelovih vjerovnika“  te da se interes društva Viro sastoji u čim kvalitetnijem i efikasnijem restrukturiranju Badela 1862 d.d. U prilogu dostavljamo na znanje predmetnu obavijest društva Viro tvornica šećera d.d. dana 22. 11.2016. godine.

U odnosu na navedeno ukazujemo kako je upitna vjerodostojnost sadržaja dopisa Odvjetničkog društva Uskoković i partneri d.o.o. od 23.11.2016. godine, iz razloga što navedeno Odvjetničko društvo uz predmetni dopis nije priložilo dokaz samog postojanja „konzorcija“ za koje Odvjetničko društvo Uskoković i partneri d.o.o. navodi da ima ovlaštenje za zastupanje.  Nadalje Odvjetničko društvo Uskoković i partneri d.o.o. nije dostavilo uz predmetni dopis odvjetničku punomoć kao dokaz legitimacije za zastupanje tzv. konzorcija St. Nicolaus - trade a.s. Bratislava i Viro Grupe.

Ukazujemo kako je upitna vjerodostojnost sadržaja dopisa Odvjetničkog društva Uskoković i partneri d.o.o. od 23.11.2016. godine, iz razloga što navedeno Odvjetničko društvo uz predmetni dopis nije priložilo dokaz samog postojanja „konzorcija“

Pored nedostatka ovlaštenja na koje ukazujemo, te činjenice da je upitno postojanje imenovanog konzorcija, nadalje držimo potrebnim ukazati kako predmetni dopis sadrži niz neistina i netočnih podataka.

Ono što je najvažnije istaknuti je da u postupku prikupljanja ponuda za odabir strateškog investitora koji će se uključiti u provedbu mjera financijskog i operativnog restrukturiranja društva Badel 1862 d.d. u okviru postupka predstečajne nagodbe nikada nije zaprimljena ponuda konzorcija na kojeg se poziva u predmetnom dopisu.

Jednako tako, navodi iz predmetnog dopisa Odvjetničkog društva Uskoković i partneri d.o.o. o statusu Društva, navodnoj netransparentnosti procesa, tendencioznosti, pogodovanju i nepoštivanju zakonskih odredbi u ovom procesu, nisu točni i kao takvi uzrokuju štetu Društvu i interesima Društva, slijedom čega će Društvo poduzeti odgovarajuće pravne radnje.

Društvo je tijekom cijelog postupka o svim bitnim činjenicama u postupku obavještavalo, kako sva nadležna državna tijela i institucije, tako i investicijsku javnost

Još jednom želimo istaknuti kako je cjelokupan postupak odabira strateškog investitora društva Badel 1862 d.d. proveden na temelju prethodnih konzultacija i dobivenih suglasnosti nadležnih državnih tijela i institucija te čvrsto utvrđenih i usuglašenih kriterija i uvjeta za dostavu ponuda i odabir investitora, a osim toga, Društvo je tijekom cijelog postupka o svim bitnim činjenicama u postupku obavještavalo, kako sva nadležna državna tijela i institucije, tako i investicijsku javnost.

U zadanim okolnostima, naglašavamo da ćemo, kao i uvijek do sada, i nadalje postupati isključivo vodeći se interesima Društva, te intenzivno nastaviti s pregovorima s vjerovnicima kao i provedbom svih nužnih aktivnosti u cilju okončanja postupka predstečajne nagodbe i postizanja kapitalne adekvatnost, kao bitnih uvjeta za osiguranje dugoročne opstojnost Društva, zaključuje se u informaciji za medije koju su uputili iz Badela 1862.

02. svibanj 2024 05:36