Poslovna scena
StoryEditor

‘Bila bi velika šteta kad bi Dalekovod završio u likvidaciji‘

26. Kolovoz 2013.

Bila bi velika šteta kada bi Dalekovod završio u stečaju i likvidaciji, a zbog radnih mjesta i perspektive koju ta tvrtka ima dobro bi bilo kad bi nastavila poslovati, ocijenio je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Na novinarsko pitanje što očekuje od Ustavnog suda u vezi s tužbom Dalekovoda protiv rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu od 22. srpnja 2013. godine, koje je donio sudac Mislav Kolakušić i kojim je određen zastoj s postupanjem u postupku sklapanja predstečajne nagodbe nad Dalekovodom, Maras je, uz ogradu da ne može i ne želi komentirati rad tog suda, kazao da bi bilo dobro da se Dalekovod dokapitalizira kako bi mu se omogućio nastavak poslovanja.

Nada se da odluka Ustavnog suda neće biti takva da bi to onemogućila, a Dalekovod poslala u stečaj i likvidaciju.

Bila bi to ogromna šteta s obzirom na 1.800 radnih mjesta i izvozne poslove koji se mogu mjeriti milijardama kuna, kaže Maras.

"Očekujem da će odluka biti takva da ćemo moći investirati u Dalekovod kako bi on opstao i prošao restrukturiranje", rekao je.

Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić je u srpnju odredio zastajanje u postupku predstečajne nagodbe za Dalekovod, radi podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnost pojedinih odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Kolakušić je krajem srpnja Ustavnom sudu podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti i tom prigodom kao osnovne razloge istaknuo da prema tom zakonu dužnik sam ispituje tražbinu, vjerovnici nemaju nikakvu zaštitu u sudskom postupku, a ospori li dužnik tražbinu vjerovnici ne mogu voditi niti jedan postupak u kojemu će utvrđivati da je ona valjana.

Protiv rješenja Trgovačkog suda Dalekovod je podnio tužbu Ustavnom sudu smatrajući da su rješenjem suca Kolakušića povrijeđena neka od temeljnih ustavnih prava, poput onoga na pravično suđenje, jednakost pred zakonom te slobodu poduzetništva.

Kako se doznaje, na Ustavnom sudu danas se održava redovni sastanak sudaca na kojem će se vrlo vjerojatno raspravljati o ustavnoj tužbi Dalekovoda.

26. travanj 2024 17:55