Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Dalekovodu posao u Švedskoj vrijedan 40 milijuna eura

06. Ožujak 2024.

Dalekovod je dobio još jedan posao u Švedskoj vrijedan 40 milijuna eura, objavila je ta kompanija na Zagrebačkoj burzi. Naime, Svenska kraftnät, švedska nacionalna kompanija za prijenos električne energije, nakon evaluacijskog procesa, poslala je obavijest da je hrvatska kompanija odabrana kao najpovoljniji ponuđač prema kriterijima natječaja za izgradnju novog 400 kilovoltnog dalekovoda na dionici Skogssäter - Kilanda u okolici Göteborga. Ukupna dužina te dionice je 43 kilometra.

Realizacija projekta uključuje demontažu postojećeg i izgradnju novog voda i planirana je od svibnja 2024. do početka 2027. godine.

Dalekovod je najnovijim angažmanom i u ovoj godini nastavio s dobivanjem poslova u nordijskim zemljama. Podsjetimo, početkom studenog prošle godine potpisao je ugovor s norveškim investitorom Statnettom, kompanijom za prijenos električne energije, za posao izgradnje novog 420 kilovoltnog dalekovoda na dionici Skaidi - Hyggevatn u ukupnoj dužini 54 kilometra. Projekt je to koji se nastavlja na uspješno završenu dionicu između trafostanica Skillemoen i Skaidi, a specifičan je po tome što će se, zbog pozicije na krajnjem sjeveru Norveške, graditi u arktičkim vremenskim uvjetima. Samo desetak dana kasnije njegovu ponudu za posao elektromontažnih radova na dionici CB Dockasberg - Rissuden već spomenuti švedski investitor Svenska kraftnät odabrao je kao najpovoljniju. Riječ je o elektromontažnim radovima na novom dalekovodu na samom sjeveru Švedske naponskog nivoa 400 kilovolta u ukupnoj dužini 85 kilometara kao dio projekta Aurora Line.

Lider je početkom godine objavio intervju s članom Uprave Dalekovoda Tvrtkom Zlopašom koji je najavio nastavak angažmana kompanije na sjeveru Europe, ali i promjenu poslovnog modela, u skladu s dinamikom promjena na tržištu. ‘Do sada smo većinu projekata uglavnom realizirali vlastitim resursima, a manjim dijelom koristeći podizvođačke tvrtke, no s novim brojnim projektima koji se planiraju gotovo u isto vrijeme na različitim tržištima, planiramo uz sve svoje kapacitete dodatno angažirati jače kapacitete  kooperanata i podizvođača kako bi sve uredno odradili u dogovorenim rokovima i u zahtijevanoj kvaliteti‘, rekao je tada Zlopaša.

Inače, Zlopaša je ovih dana dobio novi četverogodišnji mandat za člana Uprave koji počinje 1. travnja, a kako smo objavili, umjesto Tomislava Rosandića na čelo kompanije imenovan je dosadašnji član Uprave Eugen Paić-Karega, također s četverogodišnjim mandatom počev od 1. travnja.

25. travanj 2024 07:35