Poslovna scena
StoryEditor

Bolanča više nije na čelu Plive, novi šef Orešković

20. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Pliva Hrvatska objavila je kako je dosadašnji predsjednik Uprave Matko Bolanča donio odluku o napuštanju te pozicije, a imenovan je za člana Nadzornog odbora te kompanije.

Tihomir Orešković, dosadašnji član Nadzornog odbora Plive Hrvatske imenovan je na poziciju predsjednika Uprave s 1. srpnjem 2012., a njegova će odgovornost biti i poslovanje Plive u regiji Jugoistočna Europa. Matko Bolanča u Plivi je 11 godina, a kompaniju je vodio pet godina. Od 2004. je na poziciji predsjednika Uprave Plive Hrvatske, a od 2007. i generalni direktor Plive u Hrvatskoj i direktor Regije Južna i Istočna Europa. Vodio je i Plivinu integraciju u Teva grupu.- Izuzetno sam ponosan što sam imao priliku voditi ovako sjajnu kompaniju kroz brojne promjene u proteklih 5 godina. Bili smo suočeni s velikim izazovima u kojima je Plivin tim stručnjaka više puta dokazao kako se uspješno može nositi sa značajnim promjenama na domaćem i međunarodnom tržištu. Iza nas se nalazi jedan cijeli razvojni ciklus i danas je Pliva u potpunosti integrirana članica Teva grupe koja će znati iskoristiti prednosti najveće generičke farmaceutske kompanije - izjavio je Bolanča.

Orešković je rođen je 1966. u Zagrebu, 1989. diplomirao je kemiju na Sveučilištu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA studij usmjeren na financije i informacijske sustave. Profesionalnu karijeru započeo je 1992. u proizvodnji farmaceutske tvrtke Eli Lilly u Kanadi u kojoj je obnašao i različite funkcije u segmentu financija i međunarodnog poslovanja, uključujući Latinsku Ameriku i Aziju, a iz te tvrtke odlazi s pozicije direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove. Karijeru nastavlja u Novopharmu u Kanadi, danas članici Teva grupe, na poziciji potpredsjednika zaduženog za razvoj poslovanja i specialty proizvode te glavnog financijskog direktora. Plivi se pridružio 2009. kao glavni financijski direktor za Istočnu Europu, a 2010. imenovan je na poziciju glavnog financijskog direktora za regiju EMIA (Istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika).

09. svibanj 2024 01:38