04. svibanj 2016.

Brodosplit dovršio novi motor koji će pokretati tanker za prijevoz naftnih proizvoda

lider.media
lider.media

U Brodosplit-Tvornici dizel motora d.o.o. (TDM), 4. svibnja 2016. godine na probnom je stolu obavljena primopredaja porivnog motora, ugovorenog za tvrtku Hrvatska brodogradnja Trogir d.o.o. Biti će ugrađen u tanker za prijevoz naftnih proizvoda i kemikalija, nosivosti 49500 TDW, koji se gradi u brodogradilištu Brodotrogir.

Radi se o motoru nove generacije, izrađenom po licenci MAN Diesel &Turbo, tip 6S50ME-B9.3 TII, snage 8680 kW kod 103 o/min, elektronički upravljanim čime se postiže manja potrošnja goriva u odnosu na klasične izvedbe posebno kod nižih režima rada. Ugovorena potrošnja je 159,3 g/kWh pri snazi od 5815 kW i 90 okretaja u minuti.

Inženjeri Brodosplit-Tvornice dizel motora d.o.o. su u suradnji s kolegama iz MAN Diesel &Turbo predstavnicima vlasnika i klasifikacijskog društva Lloyd`s Register dokazali performanse motora. Motor je izrađen po strogim međunarodnim propisima o zagađenju okoliša Tier II, što su i potvrdila mjerenja emisije ispušnih plinova.

- Proizvodnja elektronički upravljanih motora predstavlja sam vrh tehnoloških dostignuća na ovom području. Ovo je drugi od dva ugovorena za tvrtku Hrvatska brodogradnja Trogir d.o.o., našeg višegodišnjeg partnera, kojem je Brodosplit-TDM u zadnjih 10 godina isporučila 9 glavnih motora i u budućnosti može se ravnopravno nositi sa svim svjetskim proizvođačima brodskih motora, istaknuo je Nenad Budimir, direktor Brodosplit-TDM-a.

Primopredajnoj vožnji, ali i montaži porivnog motora posljednjih je tjedana kroz ‘Brodosplitovu‘ tvornicu brodskih motora prošao velik broj studenata Pomorskih fakulteta iz Dubrovnika i Splita te srednje škole ‘Brač‘ i FESB-a iz Splita. Podijeljeni u nekoliko grupa, u sklopu kolegija ‘Motori‘ i ‘Toplinski i hidraulički strojevi‘, redovni ‘Fesbovci‘ diplomskih studija iz ‘brodostrojarstva‘ za potrebe nastave izabrali su Brodosplit-TDM, gdje se više od 25 godina obavlja licencna proizvodnja motora MAN B&W.