Poslovna scena
StoryEditor

Čelnik tvrtke Plinacro prokockao na burzi dva milijuna kuna

04. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Hrvatski su građani po svemu sudeći izgubili otprilike dva milijuna kuna, koliko je hrvatska državna plinska kompanija Plinacro uložila u propali novčani investicijski fond splitskog ST Investa, saznaje Večernji list.

Taj bizarni investicijski potez čelnika tog javnog poduzeća je samo još novi dokaz nastavka prakse neodgovornog upravljanja novcem poreznih obveznika.Kako je potvrđeno iz kompanije, odluku o uplati dva milijuna kuna u ST Investov novčani fond 5. travnja donio je Zoran Kopić, zamjenik predsjednika uprave Plinacroa. Ulaganje u fond bila je jedna od njegovih prvih odluka nakon dolaska u tvrtku, a teško ju je objasniti logičnim poslovnim razlozima.

Naime, u domaćim financijskim krugovima dugo se pričalo o problemima splitskog ST Investa, problematičnim plasmanima njegovih fondova i odljevu ulagača. Primjerice, u samo četiri mjeseca od siječnja do travnja imovina fonda ST Cash smanjila se sa 27 na 12 milijuna kuna, a fond je u portfelju imao niz problematičnih vrijednosnih papira, poput komercijalnih zapisa Ingre ili obveznica Nexe Grupe. Svi ti podaci bili su javnosti dostupni, no unatoč njima Kopić je ondje odlučio uplatiti Plinacrov novac. Već nekoliko tjedana nakon toga fond nije mogao isplatiti svoje ulagače, ST Invest je sredinom svibnja podnio zahtjev za likvidaciju fonda, a Hanfa je krajem istog mjeseca donijela zabranu raspolaganja imovinom fonda. Svoj konačni slom ST Invest doživio je 15. lipnja, tek dva mjeseca nakon što je Plinacro u njega uložio novac.

U sklopu likvidacije fonda sva će se njegova imovina prodati, a ulagači će se iz nje isplatiti. Redoslijed isplate temeljit će se na tom tko je prije podnio zahtjev.Kako je imovina fonda zbog spomenutih loših ulaganja vrlo mala, a ima više velikih ulagača koji su svoje zahtjeve podnijeli prije Plinacroa, izvjesno je kako se državno poduzeće neće imati iz čega naplatiti. Je li gubitak tog novca posljedica nelegalnih aktivnosti – za što postoje indicije – pokazat će istraga, no ako to i nije slučaj, evidentno je on prva konkretna šteta izazvana Kukuriku doktrinom stranačkog kadroviranja ljudi nedostatnih stručnih kapaciteta na čelne pozicije u javnim poduzećima.

05. svibanj 2024 05:44