Poslovna scena
StoryEditor

Dalekovod se vraća svom core biznisu, te planira širenje u inozemstvu

26. Siječanj 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Daljnji rast prihoda i dobiti, povećanje prodaje uz istovremeno provođenje operativnog restrukturiranja, povratak core biznisu (izgradnja dalekovoda i trafostanica) te agresivna geografska ekspanzija u inozemstvu, ciljevi su Dalekovoda u narednom razdoblje. Istakla je to Uprava Dalekovoda na čelu s Paškom Velom, na prezentaciji za investitore povodom uvrštenja dionica na Službeno tržište Zagrebačke burze.

U svojoj prezentaciji Uprava se fokusirala na financijske rezultate te na trenutačne i buduće aktivnosti Dalekovoda koji se već godinu dana temeljem predstečajne nagodbe nalazi u procesu financijskog restrukturiranja. To im je omogućilo, kako su istakli, normalizaciju odnosa s bankama, poboljšanje cash pozicije, značajno poboljšanje odnosa sa kupcima i dobavljačima te stabiliziranja poslovnih operacija. Nastavljaju s operativnim restrukturiranjem, a ono se temelji na četiri grupe inicijativa koje podrazumijevaju optimizaciju poslovnih procesa, organizacijske strukture, pojačanje prodaje te centralizaciju nabave.

Zbog provođenja postupka predstečajne nagodbe i poremećaja na primarno domaćem tržištu, promet je u proteklim godinama bio smanjen. Međutim, EBITDA je značajno poboljšana, a u narednim razdobljima cilj je daljnji rast. Sklopljeni su novi poslovi ukupne vrijednosti 185 milijuna eura, s rokovima izvršenja od 2015. do 2019., a trenutačno imaju i više projekata u raznim fazama nuđenja.

- Projekt u Norveškoj vrijedan 82,4 milijuna eura je pred potpisivanjem, a dva projekta ukupne vrijednosti 100 milijuna eura su u fazi nuđenja i do kraja ožujka bi se trebala donijeti odluka o njima. Više projekata u BIH i na Kosovu su u procesu nuđenja, kao i u Gruziji i upravo danas se otvara tender te očekujemo informacije - istaknuo je Vela neke od značajnijih projekata Dalekovoda koji čak 70 posto prihoda za 2015. godinu planira iz poslova na inozemnim tržištima.

Veliki optimizam za rastom i povećanjem prihoda proizlazi i iz očekivanja značajnog rasta investicija u Europi u prijenosnu mrežu. Ukupne investicije u prijenosnu mrežu do 2030. procjenjuju se na 150 milijardi eura. Samo Norveška, koja je posebno veliko tržište na kojem Dalekovod posluje već nekoliko godina, planira investicije od oko milijardu eura godišnje, a veliki potencijal rasta pokazuje i Poljska. Njihov operator prijenosa sustava električne energije planira do 2018. investirati dvije milijarde eura.

06. svibanj 2024 02:01