Poslovna scena
StoryEditor

Digitalno doba zahtijeva promjenu svih bez iznimke

27. Rujan 2015.

Devetu Combis konferenciju prožimale su teme nove mobilnosti, sveopće okruženosti senzorima i demokratizacije kreativnosti koje snažno mijenjaju naše živote i poslovanje. - Zapravo, nije više pitanje što nas mijenja, već kako nas mijenja i na koji način mi sami sudjelujemo u promjenama – naglasio je predsjednik uprave Combisa Ivan Gabrić. Ovogodišnja konferencija pod krovnom temom Osjeti digitalno. Živi digitalno sudionicima je približila tehnologije koje omogućuju inovativnost proizvoda i usluga te brže i efikasnije poslovne aktivnosti.

Goran Car, direktor strateškog područja za integrirana IT rješenja i usluge u Combisu istaknuo je kako digitalno doba zahtjeva promjene svih bez iznimke, zbog čega je i Combis sam krenuo u promjene unutar kompanije - jedan dio se odnosi na aspekt proizvoda i rješenja koja nudi, a drugi na pitanje vlastite organizacije i načina na koji pruža usluge krajnjom korisniku. - Digitalizacija nije samo korištenje interneta i mobilnih aplikacija, ona mijenja način rada i proizvodnje, potrebna radna mjesta, uspješne poslovne modele, proizvode koje tržište želi. Neke tvrtke rade outsourcing i to se često doživljava uspjehom. No, to je najmanji oblik stvaranja dodatne vrijednosti. Zato smatramo da je budućnost u vlastitim rješenjima, s ‘twist of lemon‘ – djelićem originalnosti koja nas čini zanimljivim i kompetitivnim – rekao je Car predstavljajući Combisov program internog startupa - neostartup. - Neostartup, kako smo mi nazvali model internih startupova, koristi postojeće resurse i znanja Combisa, ali timu koji je unutar startupa istodobno daje slobodu u izradi i generiranju novih rješenja koja sutra mogu postati relevantan produkt – dodao je Car.

Prvi takav Combisov projekt je iFlight - inovativan Cloud sustav za upravljanje rasporeda letenja zračnih posada na osnovu biometrijskog praćenja fiziološkog stanja u stvarnom vremenu pomoću nosivih uređaja i mobilne aplikacije, kojeg su predstavili Mario Rudman i Marko Radoš, prijatelji s Fakulteta elektrotehnike i računarstva na kojem su nedavno diplomirali, a danas kolege u Combisovom timu. Tijekom leta piloti mjere svoje biometrijske podatke (otkucaji srca, disanje itd.) pomoću uređaja kao što su pametni sat ili narukvica, a nakon što završe let ti se podaci analiziraju te tako putem iFlighta aviokompanije mogu korigirati raspored letova i osigurati da njihovi piloti ne lete preumorni.

Prikazani su i uspješni primjeri projekata i rješenja, nastalih na potrebama i željama kompanija. Jedno od takvih je uvođenje Microsoft Dynamics CRM-a u Agrokoru. - Zamislite svijet u kojem imate uvid u relevantne podatke o svom partneru ili kupcu trenutak prije nego uđete u njegov ili njen ured. Dok se, na kavi, pripremate za sastanak. Taj svijet više ne morate zamišljati jer CRM rješenje to omogućava - sve informacije na jednom mjestu, dostupne u par klikova, putem bilo kojeg uređaja – rekla je na predstavljanju Nevena Krajcar, Business Development Manager u Combisu. U suradnji s Igorom Javorom, direktorom službe za vođenje projekata iz mStarta, Krajcar je opisala kako je Microsoft Dynamics CRM-a prilagođen za korištenje u industriji robe široke potrošnje, proizvodnji i distribuciji. Sudionici su saznali kako uspješno upravljati poslovnim procesima, odnosom s korisnicima, kupcima i partnerima te kako svoju prodajnu snagu usmjeriti na maksimiziranje učinka. Drugi primjer je implementacija rješenja digitalizacije vlastoručnog potpisa s biometrijskim obilježjima u Allianzu koji će tom osiguravatelju pomoći u unaprjeđenju poslovanja, omogućujući mobilnost u procesu prodaje te znatno niže troškove obrade dokumentacije, konstatirali su predavači Marin Žuvela, viši projektni analitičar u Allianz Zagreb i Alan Šembera, direktor Sektora direktnog bankarstva u Combisu. Temelj digitalnog biometrijskog potpisa su potpisni ekrani, koji prepoznaju biometrijske karakteristike potpisa poput smjera, akceleracije, duljine, trajanja i ritma potpisa. Na taj način možemo korisnika identificirati i autentificirati. Osim toga, dokument cijeli svoj život može živjeti u digitalnom obliku što omogućuje da više ne ispisujemo dokumente, a nema potrebe niti za kopiranjem, skeniranjem, mikrofilmiranjem i arhiviranjem dokumenata u papirnatom obliku, naglasili su predavači.

Na konferenciji je predstavljeno i novo Combisovo rješenje Husky - Big Data platforma koja se koristi u analizi mrežnog prometa mobilnih operatera za potrebe unaprjeđenja kvalitete usluge te kao dodatan izvor novih vrijednih informacija u procesu planiranja proširenja mreže. Ove informacije i uvidi pomažu operateru da precizno investira u proširenje mrežne infrastrukture s naglaskom na zadovoljstvo korisnika usluge. Husky prikuplja i obrađuje podatke i iz drugih izvora kao što su demografski podaci, Google Places, Twitter i slično kako bi pružio novi uvid i spoznaje o ponašanju korisnika. Tako dobivene spoznaje izravno su iskoristive u području maloprodaje, poslovanju turističkih agencija ili u javnom sektoru. Dražen Nežić, programski inženjer specijalist iz Combisa naglasio je kako količina dostupnih podataka kontinuirano raste. Zbog toga je potrebno imati multidisciplinarna znanja i netradicionalne alate kako bi se iz gomile podataka što prije mogla stvoriti i predočiti vrijedna informacija.

Combis konferencija ugostila je više od 350 sudionika, trajala je dva dana, predstavljeno je osam studija slučajeva, a održano je 24 predavanja u čijoj je pripremi sudjelovalo pedesetak predavača, što Combisa, što njegovih korisnika i partnera.

27. travanj 2024 04:05