Poslovna scena
StoryEditor

Dijalog na svim razinama gospodarstva preduvjet je daljnjeg razvoja

02. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Olga Grygier-Siddons, glavna izvršna direktorica PwC-a za srednju i istočnu Europu, prilikom druženja s predstavnicima hrvatskih medija istakla je nekoliko preporuka za oporavak gospodarstva i njegov daljnji razvoj.

Kazala je kako je važno je uspostaviti dijalog i suradnju između privatnog i javnog sektora te uvesti transparentne procese koji bi minimizirali razinu nepovjerenja. Sljedeći korak je uspostavljanje dijaloga i prekogranične suradnje između zemalja regije. Zemlje regije su male što predstavlja teškoću u ostvarivanju konkurentnosti, a razmjenom iskustava i suradnjom mogu učiti jedni od drugih kako bi lakše konkurirali na svjetskom tržištu.

Istakla je kako kompanije trebaju uspostaviti intenzivniju suradnju između akademske zajednice i privatnog sektora u smislu financiranja znanstvenih projekata koji su im potrebni za razvoj poslovanja. Kada se pogleda postotak investiranih sredstava, zemlje zapadne Europe ulažu prosječno oko 3% BDP-a u istraživanje i razvoj, dok zemlje u našoj regiji ulažu prosječno manje od 1% BDP-a. Zbog toga je teško ostvarivati projekte istraživanja i razvoja što posljedično znači manju konkurentnost.

Smatra kako postoji veliko zanimanje za tehnologiju. Kad se malo bolje pogleda regija, postoji veliki interes za ulaganje u infrastrukturu , ali prvenstveno ceste i željeznice. Međutim, ulaganje u tehnološku infrastrukturu (npr. širokopojasni internet) postavlja bolje preduvjete za razvoj lokalnog gospodarstva.

Naposlijetku, konkurentan porezni sustav, stabilno zakonodavno okruženje i provođenje potrebnih reformi značajno utječu na razvoj gospodarstva.

Na kraju je naglasila da je privatizacija i uvođenje discipline privatnog sustava poslovanja u državne sustave osnova daljnjeg napretka cjelokupnog gospodarstva dok je ulaganje u istraživanje i razvoj preduvjet razvoja inovativnih industrija i unapređenja konkurentnosti zemlje i njezinih gospodarstvenika .

26. travanj 2024 10:29