25. rujan 2016.

DIV Tomislava Debeljaka se priprema za gradnju najvećeg vjetroparka u BiH

Planovi DIV grupe vezani su uz brodograđevni, ali i energetski sektor, u kojem se planira pozicionirati kao proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora te energije iz višegeneracijskih postrojenja (električna, toplinska, rashladna) na zemni plin. U tijeku su pripreme za gradnju najvećeg vjetroparka u Bosni i Hercegovini, pored Tomislavgrada, koji bi se trebao početi graditi sljedeće godine. DIV bi radio stupove vjetroelektrana, a za druge dijelove bili bi zaduženi partneri, s kojima još nisu potpisani ugovori pa se ne otkrivaju ni imena.

Plan Grupe je do 2017. godine u Hrvatskoj i zemljama u regiji instalirati vjetroparkove ukupnoga kapaciteta od 400 MW do 600 MW, s tendencijom povećanja ulaganja u proširenje postojećih lokacija te novih kapaciteta na onshore i offshore lokacijama. Osim toga, DIV je napravio projekt gradnje ekološke trigeneracijske LNG elektrane i energane u Splitu, za koje je predao zahtjev za izdavanje dozvola za gradnju.

– Imamo razgranatu mrežu kontakata s međunarodnim tvrtkama, pa bi se naša ulaganja širila i izvan granica Lijepe Naše. Svojim međunarodnim partnerima dat ćemo poslove na domaćem tržištu, a oni će nama otvoriti svoja tržišta za proizvode Brodosplita – kažu u DIV-u Tomislava Debeljaka.

Za iduću godinu planirana je još jedna velika DIV-ova investicija – deset milijuna eura vrijedna nova tvornica betonskih pragova u Sisku. Nova će tvornica imati kapacitet oko pola milijuna pragova na godinu, a zapošljavat će pedesetak radnika.