Korona i biznis
22. kolovoz 2013.

Dobit Raiffeisen Internationala pala preko 60 posto

Raiffeisen Bank International (RBI) ostvarila je u prvom polugodištu konsolidiranu dobit od 277 milijuna eura, što je 60,5 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, objavila je danas ta austrijska banka.

Neto prihodi od kamata porasli su u prvih šest mjeseci ove godine 4,2 posto, na 1,836 milijardi eura, tako da je neto kamatna marža uvećana 42 bazna boda na godišnjoj razini, te je dosegnula 3,06 posto. Istodobno je neto zarada od pristojbi i provizija porasla 9 posto, na 785 milijuna eura.

Operativna dobit RBI-ja u tome je razdoblju porasla 2,7 posto, na 2,686 milijardi eura. Istodobno je dobit prije oporezivanja bila 49,6 posto niža, što je posljedica jednokratnog efekta, odnosno jednokratnog prihoda u prvoj polovini prošle godine od, primjerice, prodaje obveznica, te je iznosila 467 milijuna eura.

U toj austrijskoj banci i dalje procjenjuju da će ove godine morati izdvojiti rezervacije u sličnom iznosu kao i u 2012. godini. No, sada ističu i da će zajmovi i predujmovi klijentima stagnirati, a ne rasti. Očekuju u ovoj godini i blagi porast neto kamatne marže.

Također, u RBI su ponovili da je povećanje kapitala opcija koja ovisi o uvjetima na tržištu.

U izvješću se navodi i da je Raiffeisen banka u Hrvatskoj u prvom polugodištu ostvarila dobit poslije oporezivanja od 11 milijuna eura, što je oko 66 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Dobit prije poreza iznosila je 13 milijuna eura, što je također oko 66 posto manje nego lani.

Pritom su neto prihodi od kamata iznosili 73 milijuna eura, što je 6,5 posto manje nego lani, dok su neto prihodi od pristojbi i provizija pali 4,9 posto, na 26 milijuna eura.