20. srpanj 2016.

Dobit Volkswagena od 7,5 milijardi eura bolja od očekivane

Njemački proizvođač vozila Volkswagen (VW) izvijestio je u srijedu o boljoj od očekivanja operativnoj dobiti u prvoj polovini godine od 7,5 milijardi eura uslijed rezanja troškova i rasta prodaje u Europi, ali je najavio i dodatna izdvajanja u visini od 2,2 milijarde eura vezano uz skandal s emisijama štetnih plinova.

Taj najveći europski proizvođač automobila objavio je uoči objave službenih financijskih izvješća 28. srpnja, da mu je operativna dobit u prvih šest mjeseci porasla za 7 posto, na 7,5 milijardi eura ako se isključe jednokratne stavke.

Cijene dionica Volkswagena porasle su na Frankfurtskoj burzi 5,1 posto, na 122,35 eura.

Ako se uključe jednokratne stavke, operativna dobit VW-a pala je za 22 posto, na 5,3 milijarde eura.

VW je priznao u rujnu da je instalirao nezakonit softver koji deaktivira kontrolu onečišćenja na više od 11 milijuna dizelskih vozila u svijetu, što je izazvalo najveću poslovnu krizu u njegovoj povijesti. Kompanije je već izdvojila 16,2 milijardi eura za tehničke popravke na automobilima, otkup vozila i pravne troškove.

VW je istaknuo je njegovu zaradu poduprlo bolje stanje na europskom tržištu automobila i povratak narudžbi službenih vozila iz kompanija. Tvrtka je priopćila kako u 2016. i dalje očekuje pad prihoda od prodaje za čak 5 posto u odnosu na 2015. godinu.