Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Nedostatak sirovina i policijske istrage paralizirali Volkswagen

29. Rujan 2023.
Volkswagen kompanija

Njemački autoindustrijski gigant, VW, početkom ovog tjedna morao je zaustaviti proizvodnju u svojim tvornicama u njemačkim gradovima Wolfsburg, Osnabrück, Emden i Zwickau, a nisu radile ni tvornice komponenti u Kasselu, Braunschweigu i Salzgitteru. Jednako su tako stale proizvodne trake u pogonima koji proizvode Audi, prestali su s radom svi njihovi autosaloni, kao i američka tvornica u Chattanoogi.

Premda su u priopćenju iz kompanije isključili vanjske utjecaje, prvenstveno misleći na kibernetičke napade, čini se da su se u toj kompaniji suočili sa ogromnim IT kvarom.

Nije to, na žalost, jedini problem koji je pogodio Volskwagen. Naime, proteklih tjedana tvrtka je morala otkazati kompletne smjene, jer nema dovoljno sirovina. Naime, tvornica glavnog VW-ovog dobavljača koja ga opskrbljuje dijelovima motora i lančanicama, KLS Ljubno iz Slovenije, jako je stradala u poplavama koje su ljetos pogodile tu zemlju, pa je i kod njih proizvodnja otkazana. Kako će KLS, koji osim VW-a, opskrbljuje i druge proizvođače automobila, početi s redovnim isporukama tek krajem godine, pojedini pogoni VW-a morat će u dogledno vrijeme raditi skraćeno.

Ali ni tu nije kraj problema za VW. Naime, njemačko državno odvjetništvo ovih je dana ‘češljalo‘ papire u pogonima u njemačkom gradu Wolfsburgu, a pozadina je postupak koji se vodi protiv nekoliko menadžera ljudskih resursa u grupi koji su optuženi da su članovima radničkog vijeća davali previsoke plaće i pritom pronevjeravali sredstva kompanije.

No, unatoč tome što se čini da u Volkswagenu trenutno vlada kaos, grupa općenito dobro posluje. VW je prvu polovicu 2023. godine zaključio s prodajom od 156 milijardi eura. To je rekord, iako tu ulogu igra rast cijena zbog inflacije. Dobit je u istom razdoblju iznosila 11,9 milijardi eura prije i 8,5 milijardi eura nakon oporezivanja čime su također postavljeni novi rekordi.

23. travanj 2024 03:34