Poslovna scena
StoryEditor

Došla nova linija, a radnici svejedno odlaze

09. Prosinac 2012.

Kako doznajemo od bivšeg zaposlenika Elektrokontakta (želio je ostati anoniman), ove je godine 200 zaposlenih napustilo tvornicu (s otpremninama!), a rečeno im je da jednak broj planiraju otpustiti i iduće godine te da već postoje planovi o selidbi proizvodnje iz Hrvatske.

Naš anonimni sugovornik kaže da je dugogodišnji prvi čovjek tvrtke Vladimir Ferdelji bio posljednja brana zaštite radnika i proizvodnje, a sad kad njega u tvrtki više nema, počelo je ‘restrukturiranje’. No član Uprave Elektrokontakta Domagoj Matasić to demantira: - Radnici koji su otišli u 2012. otišli su svojevoljno iskoristivši poticajne otpremnine. Jednak model namjeravamo primijeniti 2013. Nema nikakvog plana preseljenja proizvodnje iz Hrvatske, štoviše, ove godine u hrvatske pogone Elektrokontakta preseljena je nova proizvodna linija iz Njemačke. Inače, Elektrokontakt u Hrvatskoj zapošljava gotovo tisuću radnika - stoji u odgovoru.

Naš sugovornik, međutim, tvrdi da je Ferdelji otišao upravo zato što više nije imao argumenata u korist hrvatske tvornice - koncern ima 23 pogona u regiji, a u Hrvatskoj se s rastom troškova i padom konkurentnosti sve manje isplati proizvoditi. Je li selidba jedne proizvodne linije u Hrvatsku znak nekih novih vjetrova?

06. svibanj 2024 08:13