Poslovna scena
StoryEditor

Dukatovo i Vindijino mlijeko vraća se na police

14. Veljača 2013.

U mlijeku hrvatskih tvrtki Dukat i Vindija, koje se prodaje u crnogorskim trgovinama, nije pronađeno povećano prisustvo aflatoksina M1, priopćeno je Uprave za inspekcijski nadzor u Podgorici, a prenose u četvrtak podgorički mediji.

Prema inspekcijskom nadzoru spornih supstanci u hrvatskom mlijeku je bilo, ali u dopuštenim količinama te će se tijekom dana mlijeko ponovno naći na policama podgoričkih trgovina.- Na temelju laboratorijskih analiza koje su rađene u Centru za ekotoksikološka ispitivanja, konstatiramo da nije pronađeno povećano prisustvo aflatoksina u mlijeku pa se može reći da se na tržištu Crne Gore nalaze proizvodi koji su zdravstveno sigurni - kazao je pomoćnik direktora Uprave za inspekcijski nadzor Spaso Popović. On je podsjetio da je sporno mlijeko iz predostrožnosti povučeno u subotu s tržišta.

- Također smo se odlučili napraviti analize drugih serija mlijeka proizvođača Dukat i ove analize pokazuju da su proizvodi tog proizvođača sigurni za ljudsku ishranu - rekao je Popović. Po njegovim riječima, 14 tona sumnjivog Vindijinog mlijeka, koje je uklonjeno s polica, biti će tijekom dana vraćeno na tržište.

Pomoćnica direktora Centra za ekotoksikološka ispitivanja Danijela Šuković rekla je da je utvrđeno postojanje aflatoksina u spornim serijama, ali u normalnim granicama.- U svih deset uzoraka koji su uzeti, utvrđena je, negdje manja, negdje nešto veća koncetracija, ali daleko ispod one koncetracije koja se zove maksimalno dopuštena - kazala je Šuković.

03. svibanj 2024 08:45