Poslovna scena
StoryEditor

Ekonomski paradoksi: Hrvatska i još 23 apsurda

02. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

Kada je Bog stvarao svijet, nekome je podario naftu. Nama je udijelio dug i ministre koji ulaskom u Vladu svoju glavu zamijene stranačkom.

Sažet bi to bio hrvatske ekonomske stvarnosti koju su Matilda Bačelić i Jasmina Trstenjak pronašle u knjizi ‘Ekonomski paradoksi‘ Petra Filipića. Otkvačeni i inventivni profesor splitskog Ekonomskog fakulteta na originalan i stilski vrlo privlačan način ekonomsku teoriju ‘oblači‘ u atraktivne i provokativne primjere iz svakodnevnog života. I otkriva svu paradoksalnost. Bačelić i Trstenjak prostudirale svu 23 ekonomska paradoksa iz Filipićeve knjige, a postoji li ‘happy end‘ pročitajte u ovotjednoj izvrsnoj temi broja.

Nikola Šučec u ovom se broju bavi šok terapijom. Treba li preko noći srezati proračunski deficit na nulu, ukinuti bezbrojna prava, smanjiti plaće i mirovine samo su neka pitanja koja dolaze uz ovu ekonomsku metodu koja podliježe najžešćim kritikama, ali i dobiva najviše pohvala.

Još su samo dva mjeseca ostala do tog famoznog 1. srpnja koji nam toliko često prelazi preko usta. Željka Laslavić pokušala je otkriti koliko ćemo dobro iskoristiti taj trenutak kada će svjetla reflektora biti uprta u našu malu zemlju te kada ćemo dobiti svojih pet minuta pozornosti. Došla je do vrlo deprimirajućih podataka koji se svode da će za svečanost ulaska biti potrošeno manje nego što državne institucije troše na međusobnu prepisku – poštom.

Gordana Gelenčer ovaj je put svoje oštro pero usmjerila prema ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku, no čini se da je dobro prošao jer je naša Goga došlo do zaključka kako je Vrdoljak u pet mjeseci napravio više nego Čačić u godinu dana. No, je li mu ipak našla zamjerke pročitajte u novom broju Lidera.

Pronaći ćete dva priloga: Malo gospodarstvo te Autotrend, dovoljno štiva da preživite do sljedećeg broja Lidera.

Novi broj Lidera možete pročitati na iPadu. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE

26. travanj 2024 09:56