Poslovna scena
StoryEditor

Europski program razmjene znanja i iskustava poduzetnika

22. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Erasmus za mlade poduzetnike prekogranični je program razmjene koji mladim ili potencijalnim poduzetnicima pruža priliku da uče od iskusnih poduzetnika koji vode male biznise u drugim zemljama Europske unije.

Boravak u drugoj zemlji djelomično financira EU. Program je zamišljen kao razmjena iskustva stečenoga tijekom boravka kod iskusnog poduzetnika domaćina koji gosta uči vještinama potrebnima za vođenje malog biznisa. Razmjena nije jednosmjerna, iskusni poduzetnik ima koristi od svježega, drukčijeg pogleda na njegov biznis kao i od prilike za suradnju sa stranim partnerima i informacija o novim tržištima. Bilo da je riječ o novom ili iskusnom poduzetniku, program nudi veliku dodanu vrijednost poslovanju. Moguće koristi uključuju razmjenu znanja i iskustva, umrežavanje diljem Europe, nove poslovne odnose ili ulazak na nova strana tržišta.

Proces razmjene Bez obzira jeste li novi ili iskusni poduzetnik, možete sudjelovati prijavom na internetu, pri čemu ćete morati kontaktirati posredničku organizaciju prema svom izboru. Lokalna kontaktna točka odgovorna je za verifikaciju aplikacije i ako su svi uvjeti zadovoljeni, njezino prihvaćanje. 

Kada je prijava prihvaćena, imat ćete pristup internetskoj bazi podataka novih i iskusnih poduzetnika koji sudjeluju u programu. Kako biste našli prikladnog partnera, možete napraviti do pet prijedloga iz te baze. Opet, lokalna kontaktna točka odgovorna je za uspostavu kontakta između poduzetnika i pomoć pri traženju partnera. Involvirane strane (primjerice novi poduzetnik, domaćin i njihove lokalne kontaktne točke) izrade ‘Obvezu kvaliteti’, koja se sastoji od opisa posla/projekta, zadataka, odgovornosti, izračunljivih očekivanja, financijskih uvjeta i pravnih implikacija razmjene. Lokalne kontaktne točke organiziraju aktivnosti poput treninga za pripremu novog poduzetnika za razmjenu. Razmjena se odigrava u jednom ili više vremenskih okvira u skladu s potrebama, a sudionici trebaju ispuniti formulare s povratnim informacijama. Odgovorne lokalne kontaktne točke prate kvalitetu aktivnosti i procjenjuju rezultate. Boravak u inozemstvu može trajati između jednog i šest mjeseci i mora biti kompletiran u 12 mjeseci, unutar kojih boravak novog poduzetnika u inozemstvu može biti podijeljen u više kraćih boravaka (minimalno jedan tjedan).

Tko može sudjelovati?

Sudjelovati kao novi poduzetnik može svatko tko čvrsto planira pokrenuti biznis temeljen na uvjerljivom poslovnom planu ili je pokrenuo posao u protekle tri godine (posao može biti iz bilo kojeg sektora, a ograničenja nema ni u pogledu godina). Naravno, mora biti trajno naseljen u jednoj od zemalja EU, što znači da se hrvatski državljani mogu prijaviti nakon pristupanja EU. Mogu se prijaviti svi koji imaju konkretnu poslovnu ideju ili projekt izražen u poslovnom planu, koji su motivirani i predani suradnji tijekom boravka u drugoj europskoj zemlji i spremni su pridonijeti razvoju poslovanja svog domaćina, staviti na raspolaganje svoje vještine i znanja te dopuniti program sredstvima prema potrebi kako bi se pokrili troškovi boravka u inozemstvu.

Sudjelovati kao domaćin može svatko tko je trajno nastanjen u nekoj zemlji članici EU, vlasnik je ili direktor malog ili srednjeg biznisa ili osoba izravno uključena u poduzetništvo na razini upravljanja, tko vodi kompaniju nekoliko godina i voljan je podijeliti svoje znanje i iskustvo s novim poduzetnikom i ponašati se kao mentor.

26. travanj 2024 08:03