Poslovna scena
StoryEditor

Francuzi kreditnim linijama "namamili" General Electric da preseli radna mjesta u Europu

16. Rujan 2015.

General Electric (GE) najavio je preseljenje 500 američkih proizvodnih radnih mjesta u Europu i Kinu, jer više nema pristup kreditima Export-Import banke.

Ovakva odluka dolazi nakon što Kongres nije produljio mandat toj američkoj banci čija je zadaća financiranje izvozno-uvoznih aktivnosti. U međuvremenu je, prema navodima tog američkog industrijskog konglomerata, francuska agencija za financiranje izvoza COFACE pristala financijski pratiti neke od GE-ovih globalnih projekata u segmentu energetike novom kreditnom linijom, a zauzvrat traži da se proizvodnja plinskih turbina prebaci u francuski grad Belfort, zajedno sa 400 radnih mjesta. GE navodi da će dodatnih 100 radnih mjesta biti prebačeno iz SAD-a u Mađarsku i Kinu.

Kompanija je objavila da se na međunarodnoj razini natječe za energetske projekte vrijedne 11 milijardi dolara koji zahtijevaju financiranje putem izvoznih kreditnih agencija, uključujući za neke projekte u Indoneziji. Uz to, GE je početkom tjedna pokrenuo i digitalno poslovanje te se nada da će ga to lansirati u vrh softverske industrije.

Nakon što je započeo smanjivati financijsku imovinu kako bi se usredotočio na temeljno industrijsko poslovanje - od proizvodnje motora za zrakoplove, kućanskih aparata do opreme za energetske mreže, taj američki konglomerat objavio je da "piše pravila za novi svijet digitalne industrije".

Novu podružnicu GE Digital vodit će Bill Ruh, čelnika GE-a za softvere.

- Transformacija GE-a u vodeću svjetsku kompaniju digitalne industrije osigurat će klijentima GE-a najbolja industrijska rješenja i softvere potrebne za rješavanje problema stvarnog svijeta, rekao je Jeffrey Immelt, predsjednik i izvršni direktor GE-a u priopćenju.

Immelt procjenjuje da će taj potez povećati poslovanje GE-a vezano za softvere i analitiku sa 6 milijardi dolara u 2015. godini na razinu "vodećih 10 softverskih tvrtki do 2020. godine".

04. svibanj 2024 12:44