Hrvatska
StoryEditor

Tvrtka Franje Lukovića dobila gotovo dva milijuna bespovratnih kuna za razvoj protueksplozivnih led svjetiljki

22. Travanj 2020.
Franjo Lukovićfoto Dražen Lapić
Piše:
piše Tin Bašić
[email protected]

Tvrtka Data link dobila je 1,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt 'Komercijalizacija inovativnih protueksplozivnih led svjetiljki'. RIječ je o projektu ukupne vrijednosti nešto više od četiri milijuna kuna, a bespovratan novac dobili su temeljem poziva Inovacije u S3 područjima

Očekuje se da će rezultati provedbe projekta biti povećanje prihoda tvrtke od 31 posto do 2022. godine, povećanje broja zaposlenika, povećanje konkurentnosti na svjetskom tržištu te povećanje izvoza. Inače, sredinom 2014. godine u Data Link uložio je Franjo Luković, jedan od najdugovječnijih hrvatskih bankara i dugogodišnji predsjednik Uprave Zagrebačke banke. Financijskom injekcijom od 3,2 milijuna kuna dokapitalizirao je bjelovarsku tvrtku. Više od Data linku možete vidjeti OVDJE.

Kompanija u vlasništvu bjelovarskih poduzetnika Darka Crhe i Igora Hrvatinčića djeluje još od 1991., a bavi se razvojem i proizvodnjom uređaja visoke tehnologije prema zahtjevu korisnika.Prema posljednjim medijskim napisima, Luković je vlasnik 40 posto Data linka. Inače, 2017. godine je objavljeno kako Gala LED radnu rasvjetu koriste u navozima u sjevernoj Španjolskoj, na Malti posluju s Palumbom, a u Portugalu su počela testiranja. 

Zadnjih godina tvrtka se usmjerila u razvoj i proizvodnju profesionalne LED rasvjete te razvija proizvodnu tehnologiju, softverska rješenja i tehnologiju LED rasvjetnih tijela. Većina tih proizvoda baziranih na LED tehnologiji predstavlja inovaciju jer ne postoje u tom obliku na tržištu. Tvrtka je radom vlastitih stručnjaka razvila nekoliko inovativnih proizvoda, a tema ovog projekta je komercijalizacija zadnje inovacije: LED svjetiljke sa protuekplozivnim svojstvima (ExGala LED).

Namjera ovog projekta je proširiti primjenu proizvoda na više područja koja zahtijevaju različite svjetlo-tehničke karakteristike i napone napajanja; odnosno pokrenuti serijsku proizvodnju nekoliko inovativnih proizvoda (različite varijante inovativne LED svjetiljke za rad u teškim uvjetima), te ih plasirati na međunarodno tržište. Inovativne ExGala LED svjetiljke su proizvedene u nultoj seriji, testirane u stvarnim uvjetima u hrvatskim brodogradilištima i u potpunosti spremne za komercijalizaciju.

Projekt je usklađen sa S3 tematskim područjem Energija i održivi okoliš, podtematsko područje Ekološki prihvatljive tehnologije, oprema i novi materijali. Ex GalaLED svjetiljka ima status zaštićenog dizajna pri DZV Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske.

Predviđa se da će provedba projekta povećati konkurentnost tvrtke, omogućiti pojačani nastup na međunarodnom tržištu, dovesti do povećanja prihoda za minimalno 10 posto u prvoj godini nakon realizacije projekta, osigurati nova zapošljavanja uz očuvanje postojećih radnih mjesta te povećati dobit tvrtke čime će se ostvariti preduvjeti za daljnje investicije u istraživanje, razvoj i inovacije. 

25. travanj 2024 12:01