Poslovna scena
StoryEditor

Građane brodogradilišta od 1992. koštala 28 milijardi kuna

29. Lipanj 2013.

Ugovora o prodaji i prijenosu dionica Brodograđevne industrije 3. maj iz Rijeke brodogradilištu Uljanik iz Pule potpisali su jučer u Rijeci ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda.

Potpisom ugovora Uljanik postaje vlasnik 83,3 posto dionica 3. maja za što će platiti jednu kunu, a u procesu restrukturiranja 3. maja država će u idućih pet godina uložiti 847 milijuna kuna, dok će Uljanik kao vlastiti doprinos u tom procesu uložiti 842 milijuna kuna.

Riječki 3. maj je treće i posljednje brodogradilište s kojim su dovršeni pregovori u vezi privatizacije i restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta u poteškoćama. Time završava težak proces preustroja hrvatskih brodogradilišta, kazao je Vrdoljak.

- Da su neki u vladama prije nas bili mudriji mogli su krenuti u preustroje brodogradilišta još 2005. ili 2006. godine, kada je stanje u gospodarstvu bilo znatno bolje. Tada taj postupak ne bi državu toliko koštao, a već sada bi možda imali nove ugovore za gradnju brodova - rekao je ministar. Istaknuo je da je ovo jedinstven svjetski slučaj spajanja dvaju brodogradilišta te izrazio uvjerenje da će dovesti do konsolidiranja, podizanja konkurentnosti i profitabilnosti.

Vrdoljak je naglasio da su hrvatska brodogradilišta od 1992. do danas hrvatske građane koštala 28 milijardi kuna, a uz tri milijarde koje se planiraju još uložiti, ukupan iznos je 31 milijardu kuna.

Sadašnjih 1.800 zaposlenih u 3. maju, u prvoj fazi preustroja će se smanjiti na 1.400, uz mogućnost dodatnog smanjenja na 1.100, rekao je Vrdoljak izrazivši i nadu kako će se otvoriti mogućnost novog zapošljavanja nakon konsolidacije. Govoreći o važnosti brodogradnje za Hrvatsku, Vrdoljak je iznio podatak da je u ovoj grani industrije zaposleno izravno ili neizravno oko 20.000 ljudi.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fonova EU Branko Grčić je istaknuo da je Vlada uspjela osigurati novi početak u brodogradilištima za relativno kratko vrijeme.

Riječki 3. maj sada preuzima netko tko zna brodograđevni posao i može, zajedno s upravom 3. maja, graditi budućnost riječkog brodogradilišta, rekao je Grčić i napomenuo kako Vlada više ne može izravno pomagati brodogradilištima, ali će i dalje pružati potporu u jačanju konkurentnosti.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao da danas osjeća mješavinu osjećaja zadovoljstva i gorčine. Zadovoljan je jer je završeno razdoblje straha ili sumnje da će se moći ispoštivati rokovi vezani uz privatizaciju te jer su stvoreni uvjeti za nastavak razvoja brodogradnje u Rijeci. Gorčinu pak, kako je rekao, osjeća zbog toga što je sadašnja Vlada bila prisiljena provesti ovakav oblik privatizacije iako to nije bio uvjet EU.

- To je bio odabir neke druge vlade, koja je ostavila taj vrući kolač iza sebe - rekao je i dodao da su se mogla naći i bolja rješenja za hrvatsku brodogradnju da je bilo više mudrosti. Predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda je kazao da sada počinje novi ciklus na potpuno novim osnovama. Nadalje će ova dva brodogradilišta djelovati sinergijski, radit ćemo jeftinije jer ćemo samo tako doći do ugovora o gradnji, rekao je.

Ističe i kako će se izvući maksimum iz kapaciteta dvaju brodogradilišta te pokušati zadržati što više radnika. No, u prvoj fazi je najbitnije konsolidirati brodogradilište, a tek potom se može govoriti o novom zapošljavanju, rekao je. Danas imamo mogućnosti doći do novih ugovora, za razliku od prijašnjeg razdoblja, ali su cijene niže nego smo bili navikli, kazao je Rossanda.

Odgovarajući na novinarska pitanja, kao prve daljnje korake naveo je integriranje informatičkih sustava 3. maja i Uljanika, dubinsko snimanje stanja u 3. maju tijekom ljeta te potpunu integraciju s Uljanikom na jesen.

Na pitanje namjerava li se zadržati sadašnja Uprava 3. maja, Rossanda je rekao kako će se sve promjene obavljati u sklopu reorganizacije, a već su počeli i razgovori sa sindikatima. Ministar Vrdoljak je istaknuo da je obveza novog vlasnika sklopiti socijalni sporazum u brodogradilištu. Na potpisivanju su bili i Uprava 3. maja na čelu s predsjednikom Edijem Kučanom, predstavnici sindikata, lokalnih i regionalnih vlasti.

27. travanj 2024 07:11