Poslovna scena
StoryEditor

Gubitak pulskog Uljanika 104,9 milijuna kuna

29. Srpanj 2013.

Pulska Uljanik grupa u prvom je polugodištu ove godine poslovala s gubitkom od 104,97 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju imala dobit od 4,7 milijuna kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog izvješća Uljanika objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni prihodi Uljanik grupe u prvih šest mjeseci iznosili su 496,5 milijuna kuna i u odnosu na prvo polugodište prošle godine bilježe pad za 42,4 posto, dok su ukupni rashodi smanjeni za oko 30 posto, na 601,4 milijuna kuna.

U strukturi ukupnih prihoda najveći udio imaju prihodi od prodaje koji su iznosili 412,5 milijuna kuna te su u odnosu na isto razdoblje prošle godine manji za 398,5 milijuna kuna, ili za 49 posto.

Ostali poslovni prihodi iznosili su oko 33 milijuna kuna i na međugodišnjoj razini su porasli za 68 posto.

U strukturi ukupnih rashoda najveći udio, 56,7 posto, imaju materijalni troškovi koji su u prvih šest mjeseci iznosili 340,8 milijuna kuna i za oko 246 milijuna kuna su manji nego u istom razdoblju lani.

Nešto više od četvrtine ukupnih rashoda odnosi se na troškove osoblja koji su u prvom polugodištu iznosili 154,3 milijuna kuna, što je oko 258 tisuća kuna manje nego u prvih šest mjeseci prošle godine.

Krajem lipnja ove godine Uljanik grupa, u kojoj su uz matično društvo Uljanik d.d., još sedam društava - Uljanik Brodogradilište, Uljanik Strojogradnja, Uljanik Proizvodnja opreme, Uljanik Poslovno informacijski sustavi, Uljanik Brodograđevni projekti, Uljanik Financije i Uljanik Standard - imala je ukupno 2.613 zaposlenih.

Uprava Uljanika u obrazloženju šetomjesečnog izvješća ističe kako su u tom razdoblju društvo i grupa u cjelini intenzivno radili na razvoju i unaprijeđenju organizacije radi povećanja efikasnosti svih procesa upravljanja te optimizacije složenih brodograđevnih procesa, ali i integracije s riječkim brodogradilištem 3. maj te će to nastaviti i u budućem razdoblju.

Grupa intenzivno provodi mjere na smanjenju troškova, te se isto namjerava postići i u međusobnoj sinergiji s 3. majem. Reorganizacija Uljanik grupe ima za cilj optimizirati resurse i izgraditi modele upravljanja korporacijom, sastavljenom od dva brodogradilišta, na suvremenim korporativnim osnovama po uzoru na slična svjetska brodogradilišta, te na taj način podići konkurentnost grupe na svjetskom tržištu, navodi Uprava.

27. travanj 2024 04:32