Poslovna scena
StoryEditor

Hidroelektra niskogradnja: Nismo uspjeli uposliti svoje kapacitete

15. Veljača 2013.

Građevinska tvrtka Hidroelektra niskogradnja u prošloj je godini ostvarila gubitak u iznosu od 24,2 milijuna kuna, dok je 2011. godine imala blagu dobit od 359 tisuća kuna.

Iz tvrtke obrazlažu da tvrtka prošle godine nije uspjela u potpunosti uposliti svoje kapacitete, a razlog tomu je smanjenje investicijskih ulaganja u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj.

Hidroelektra je u prošloj godini imala ukupne prihode od 492,6 milijuna kuna, što je pad za 23,4 posto, dok su rashodi smanjeni za 19,6 posto, na 516,8 milijuna kuna.

Tvrtka u prošloj godini nije u potpunosti uspjela uposliti svoje proizvodne kapacitete, ističe Uprava u obrazloženju izvješća.

Razlog tomu, kako navode, leži u smanjenju investicijskih ulaganja u projekte prometne infrastrukture u Hrvatskoj, usporavanju izvođenja radova po već sklopljenim ugovorima o građenju (AC 12 i 13, AC Zagreb-Sisak i AC Doli-Dubrovnik) te raskidu ugovora o građenju (most Pelješac).

Uprava također naglašava kako je društvu dodatnu štetu prouzročila ekonomska problematika pojedinih poslovnih partnera iz poslovnih udruga, koja je dodatno otežalo izgradnju i naplatu radova na pojedinim projekatima.

Sve se to odražava kroz produljenje rokova naplate potraživanja, pogoršanu likvidnost te otežano financiranje. Izravne posljedice otežanih uvjeta poslovanja vidljive kroz otežano plaćanje obveza prema dobavljačima i kooperantima te visok iznos ostvarenog gubitka, objašnjava Uprava.

Hidroelektra niskogradnja u prošloj je godini naplatila bitno umanjene iznose potraživanja na raznim projektima o kojima se pregovaralo ili su se vodili dugi sudski procesi. Iznosi tih očekivanih potraživanja prikazivani su u realizaciji iz prethodnih godina, ali su u 2012. morali biti otpisani zbog nemogućnosti njihove naplate, napominje se u izvješću Uprave.

06. svibanj 2024 15:49