Poslovna scena
StoryEditor

Hoće li strojevi i oprema Uzora na prodaju?

04. Prosinac 2012.

Na današnjoj skupštini vjerovnika splitske tekstilne tvrtke Uzor d.d. u stečaju obavljeno je glasovanje o prijedlogu stečajnog suca Joze Ćalete da se proda imovina, odnosni strojevi i oprema te tvrtke čiju će vrijednost procijeniti sudski vještak, ali službeno će rezultati glasovanja biti objavljeni do kraja ovog tjedna nakon što izvanraspravno vijeće zbroji glasove vjerovnika koji u glasovali "za" i "protiv".

Najveći vjerovnik u stečajnom postupku nad Uzorom je država s više od 50 posto ukupnih potraživanja svih vjerovnika, a zastupnik države, odnosno Ministarstva financija glasovao je za prodaju strojeva i opreme Uzora te se, kako je rečeno, vjeruje da će to odnijeti prevagu u korist odluke o prodaji te imovine.

No, radi svake sigurnosti potrebno je da izvanraspravo vijeće precizno zbroji rezultate današnjeg glasovanja prije no što se odluka službeno objavi, istaknuo je stečajni sudac Ćaleta koji je iz sudnice za današnje skupštine udaljio predstavnike sindikata Uzora i Jadrankamena te dvije osobe koje su snimale kamerom.

Glasovanju je, naime, prethodila višesatna, povremeno žučna polemika u kojoj je dio vjerovnika podupirao, a dio se suprotstavljao prodaji strojeva i opreme Uzora.

Prodaji su se bučno suprostavili i sindikalni predstavnici koji su skupštini vjerovnika nazočili u svojstvu javnosti, a koje je stečajni sudac Ćaleta udaljio iz sudnice. Tako je predsjednik Nezavisnog sindikata Jadrankamena Tonči Drpić pozvao vjerovnike da ne dopuste da im se oduzme imovina u korist Brune Orešara.

- Zgrada (Uzora) je vaša i ne dajte je - poručio je bučno Drpić, a njegovo je stajališta branila je i v.d. sindikalna povjerenica u Uzoru Ljiljana Šućur koja je, nakon što joj je naređeno da se udalji iz sudnice, pri izlasku glasno poručila stečajnom sucu i stečajnoj upraviteljici da ‘rade kao sluge Brune Orešara i takvih lopova koji su opljačkali Hrvatsku‘.

Prekid tijekom današnje skupštine vjerovnika uzrokovalo je i udaljavanje iz sudnice dvije osobe koje su kamerom snimala zbivanja u sudnici s obrazloženjem da to čini radi pripreme dokumentarnog filma o Uzoru.

Po završetku glasovanja o prodaji imovine, stečajni sudac Ćaleta je skrenuo pozornost stečajnoj upraviteljici Meri Šitić da se, ako za prodaju bude manje glasova nego protiv prodaje, može ići na razmatranje prijedloga stečajnom sucu za ukidanje takve negativne odluke skupštine vjerovnika.

Dio vjerovnika tijekom rasprave na današnjoj skupštini je zatražio od stečajnog suca Ćalete da odstupi s te dužnosti, a on je obećao da će taj zahtjev proslijediti na odlučivanje predsjedniki splitskog Trgovačkog suda Ivanu Basiću.

03. svibanj 2024 21:12