Poslovna scena
StoryEditor

Hrvatska lutrija bila je jedan od najizdašnijih bankomata HDZ-a

04. Rujan 2013.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Dobit Hrvatske lutrije (HL) u prvih sedam mjeseci 2013. narasla je za 610,6 posto te iznosi 29,1 milijuna kuna prije oporezivanja. Rezultati su to koje su na konferenciji za medije predstavili predsjednik Uprave HL Danijel Ferić i član Uprave Dražen Kovač.

Taj je rezultat, istaknuo je Kovač, prvenstveno uzrokovan rastom ukupnih prihoda u iznosu od 37,5 milijuna kuna, uz paralelnu konsolidaciju troškova. Što se pak tiče pojedinih segmenata portfelja, rast prihoda od 16,7 posto bilježe u lutrijskim igrama, u automat klubovima rast iznosi 15,3 posto, a najveći je u segmentu klađenja - 34,8 posto. Isto tako, povećan je broj poslovnih suradnji - ukupno je ostvareno 1100 poslovnih suradnji u što se ubraja suradnja s Konzumom, Tiskom, brojnim malim trgovcima... Započeli su i suradnju s Petrolom i Inom kako bi mogli svoje proizvode nuditi i na benzinskim postajama, itd.

U prvih sedam mjeseci u svrhe društveno odgovornog poslovanja u državni je proračun uplaćeno 47 milijuna kuna, a od kada se od sredstva uplaćenih u proračun izdvaja 50 posto za društveno odgovorne djelatnosti, dakle od 2003. do danas, HL je uplatila iznos od gotovo 500 milijuna kuna.

Pozitivan poslovni rezultat ostvaren je nakon konsolidacije i restrukturiranja kompanija koja je prošlu godinu završila u gubitku od 10,1 milijuna kuna. Predsjednik Uprave Danijel Ferić osvrnuo se na situaciju prije studenog 2011. kada je u HL stigla nova Uprava. Podsjetio je na stanje koje su zatekli, a koje nije bilo u skladu s poslovanjem urednog i savjesnog gospodarstvenika te na korake koje su dosad poduzeli.

- Hrvatska lutrija je bila jedan od najizdašnijih bankomata HDZ-a. Zatekli smo i podinvestiranost u kompaniji koja je od 2010. do 2012. realizirala svega 36 posto planiranih investicija. Sklapali su se štetni ugovori, manipuliralo se s amortizacijama i rezervacijama, a sve s ciljem isplate bonusa. Zato je i došlo do gubitka u 2012. te je stvorena potreba brze konsolidacije - rekao je Ferić, dodavši da je jedan od prvih koraka bila analiza stanja, odnosno ‘clean start’, krenuli su i s restrukturiranjem, a sve s ciljem da se unaprijedi poslovanje kompanije i podigne na višu razinu efikasnosti te poveća tržišni udio.

Ukinuli su, nastavio je, sva savjetnička mjesta i pojedina direktorska, uskladili plaće, reducirali troškove za mobitele, korištenje službenih vozila, raskinuli štetne ugovore, itd. U sklopu svega toga bio je i program zbrinjavanja radnika koji imaju mogućnost iskazati interes za odlazak te je ove godine HL napustilo 5 zaposlenika, a do kraja godine očekuje se još 50.

No, naglasio je Ferić, s obzirom na dobre rezultate, u planu je širenje prodajne mreže pa time i, dugoročno gledano, nova zapošljavanja. Isto tako, potpisan je novi kolektivni ugovor čime je HL uštedjela 12 milijuna kuna na godišnjoj razini, što će se iskoristiti za nove investicije i projekte.

Nedavno je održana i strateška radionica u koje su bile uključene sve razine kompanije kako bi jednoglasno donijeli strategiju tvrtke i daljnji plan restrukturiranja.

Ferić se osvrnuo i na nedavni istup Udruge sportskih kladionica oko novog Zakon o igrama na sreću naglasivši da se radi o popriličnom broju kontradiktornih izjava, neozbiljnih optužbi na račun hrvatske Vlade, teza i neistinosti. Kaže da se pokušava stvoriti dojam da novi Zakon o igrama HL stavlja u monopolistički položaj:

- Ako Super Sport ima 40 posto tržišta kad je u pitanju klađenje, a Hrvatska lutrija ima 13 posto, tko je tu u monopolističkom položaju? Je li prosječna plaća u kladionici od 3300 kuna u kladionicama stvaranje monopolističkog položaja na uštrb izrabljivanja radne snage? - pita Ferić.

Dodaje da se kolege kladioničari žale i kako su teška vremena, a ističu da su 600 milijuna kuna uplatili u proračun po svim osnovama.

- Koji to gubitaš uplaćuje porez na dobit? - još je jedno pitanje koje je postavio.Kaže i da su neistiniti podaci da kladionice nemaju klađenje na hrvatski loto, nego na inozemni jer su privatne kladionce počele stavljati klađenje na Eurojackpot, što je igra HL.

- Oni očito doživaljavaju zabrinutost što je Lutrija ušla među zadnjima na tržište klađenja, a popela se na treće mjesto i ima tendenciju daljnjeg rasta - konstatirao je Ferić.

06. svibanj 2024 13:41