Poslovna scena
StoryEditor

Hrvatska lutrija se ne prodaje, niti će ustupiti prodajnu mrežu Agrokoru

29. Kolovoz 2013.
Piše:
lider.media

Njegovo imenovanje na čelno mjesto Hrvatske lutrije (HL) krajem prošle godine, kada je postao treći šef u samo tri mjeseca, nije dočekano s oduševljenjem. Dočekano je sa skepsom jer, očito, riječ je bila o političkom kadroviranju. No mladi i simpatični SDP-ovac kojeg zovu Linićevim igračem prije svega je financijaš i u njegovu obranu govore brojke - izvadio je sve kosture iz ormara, krenuo u nove projekte i od gubitaša u 2012. pretvorio Lutriju u dobitnika. O oporezivanju igara na sreću, novim projektima i budućnosti nacionalne lutrije razgovaramo s predsjednikom Uprave Danijelom Ferićem.

• U kojoj je fazi novi zakon o igrama na sreću?- Trenutačno teku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. U rujnu se očekuje nacrt prijedloga zakona i onda kreće dalje u zakonsku proceduru. Po mojoj procjeni, mogao bi biti na snazi od 1. siječnja 2014.

• Već se čuju primjedbe, potencijalne posljedice... Kladionice se protive vašim prijedlozima.- Zainteresirani mogu dostaviti mišljenje, primjedbe i prijedloge. Naš je stav da je privatna konkurencija pronašla rupu u zakonu te počela organizirati klađenje na lutrijske igre koje je, za razliku od klađenja na rezultate pojedinačnih ili skupnih sportskih događaja te igara u kockarnicama i na automatima, isključivo pravo organiziranja HL-a. Naš je prijedlog da se klađenje na lutrijske igre zabrani. Zalažemo se i da kladomati izađu iz ugostiteljskih objekata, koji su prilično zahvalno područje za klađenje maloljetnika. Sličan stav ima i Sekcija ugostitelja pri HGK. Predlagali smo i umrežavanje automata sa serverom Porezne uprave jer su mogućnosti zloporabe brojne. Vidjeli smo to i na primjerima fiskalizacije ugostiteljskih objekata i na tržnicama. Sada prometi praktički rastu preko noći. Vjerujem da će se slična stvar dogoditi i na tržištu igara. Tko posluje prema zakonu, nema se čega bojati.

>>> Cijeli intervju pročitaje u ovotjednom tiskanom izdanju Lidera.

04. svibanj 2024 21:09