Poslovna scena
StoryEditor

Imenovan v.d. direktor Aluminija, gubici kompanije 190 milijuna eura

24. Travanj 2014.

Dosadašnji voditelj Odjela komercijalnih poslova u mostarskom Aluminiju Nikica Ljubić imenovan u četvrtak za novog vršitelja dužnosti glavnog direktora te tvrtke, priopćili su iz ove kompanije koja je pritisnuta velikim dugovanjima i blokadom računa.

Nadzorno vijeće Aluminija je na današnjoj sjednici prihvatilo neopozivu ostavku direktora Željka Kordića, koji je na tome mjestu proveo dva mjeseca, te je za vršitelja dužnosti glavnog direktora imenovalo Ljubića.

Donesena je odluka i daa će se uskoro raspisati natječaj za izbor novog glavnog direktora posrnule mostarske kompanije čija se dugovanja i gubici procjenjuju na oko 380 milijuna maraka (oko 190 milijuna eura).

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne najavila je da će zbog dugovanja od 50 milijuna eura započeti postupnu obustavu isporuku električne energije Aluminiju.

Željko Kordić izabran je u veljači ove godine te je već jednom podnosio ostavku koju Nadzorno vijeće nije prihvatilo.

Potporu opstanku mostarske kompanije, u kojoj radnici i vlada Federacije BiH, imaju udjel po 44 posto a hrvatska vlada 12 posto, dali su nedavno prigodom posjete Mostaru hrvatski predsjednik Ivo Josipović i predsjedatelj BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Iako je obećao, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, nije ništa učinio kako bi se olakšalo poslovanje mostarske kompanija, primjedbe su koje tvrtka upućuje na adresu federalne vlade.

Aluminij plaća iznimno visoku cijenu električne energije od 53 eura po megawatsatu što zajedno s nepovoljnom cijenom metala na svjetskom tržištu i lošim ugovorima s dobavljačima po toni metala proizvodi gubitak od 600 dolara.

04. svibanj 2024 17:14