Poslovna scena
StoryEditor

Ina: Financijski rezultati su prikazani točno i objektivno

17. Veljača 2014.
Piše:
lider.media

- Vezano uz interpretacije koje su se na temu Ininih rezultata za 2013. godinu objavile u medijima, željeli bismo pojasniti kako slijedi: svi financijski izvještaji INA Grupe, pa tako i onaj za 2013. godinu, objavljen u petak 14. veljače, u skladu su sa Zakonom o računovodstvu i Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja - poručili su danas iz Ine.

Podsjetimo, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je kako država kao suvlasnik Ine nikako nije zadovoljna njenim prošlogodišnjim rezultatima te kako i ti rezultati pokazuju zašto država, kao vlasnik 44 posto Ine, mora imati upravljačka prava koja omogućuju utjecaj i na odluke gdje i koliko ulagati i što će se otpisivati.

Ina je objavila kako je neto dobit Ina Grupe u prošloj godini bez jednokratnih stavki iznosila 953 milijuna kuna, no pod utjecajem izvanrednih stavki i amortizacije u Siriji, odnosno jednokratnih stavki u iznosu od 2,4 milijarde kuna, Ina je u prošloj godini iskazala gubitak pripisiv vlasniku kapitala u iznosu od 1,5 milijardi kuna.

- O Ininom financijskom izvještaju za 2013. godinu raspravljalo se na sjednici Uprave kompanije, a odobrio ga je i Odbor za reviziju INA, d.d te nije bilo razilaženja u stavovima. Članove Odbora za reviziju čine članovi Nadzornog odbora Ine te članovi imenovani od strane Nadzornog odbora. Od 18. prosinca 2012. godine to su Željko Perić kao predsjednik te Damir Vanđelić, József Molnar i József Simola kao članovi. Među ostalim odgovornostima, Odbor za reviziju donosi odluku o usvajanju sažetog financijskog izvješća za potrebe izvještavanja na burzi. Donošenje takve odluke nije u nadležnosti pojedinih dioničara, pa tako ni MOL-a. Nadalje, sukladno navedenim međunarodnim standardima, INA, kao i druge kompanije, na kraju svakog izvještajnog razdoblja (u zadnjem kvartalu godine) provodi testiranja vrijednosti ukupne imovine, odnosno ispituje postoje li objektivni pokazatelji da vrijednost imovine treba biti umanjena. Procjenu pretpostavki za izračun umanjenja vrijednosti pregledava međunarodno priznati ovlašteni neovisni revizor, te sukladno tome izdaje mišljenje na financijska izvješća. U proteklim razdobljima revizor je izdao čista mišljenja na ista, a revizija izvješća za 2013.g. je u tijeku pri čemu ne očekujemo značajna odstupanja od objavljenih nerevidiranih podataka. Što se konkretno tiče umanjenja vrijednosti imovine u Siriji, INA je provela detaljno testiranje navedene imovine s obzirom na pokazatelje umanjenja zbog trenutne političko-sigurnosne situacije u toj zemlji. Ono se temeljilo na procjeni budućih očekivanih novčanih tokova od neprekinute upotrebe takve imovine, a u obzir su uzeti mjerljivi rizici u tamošnjem ekonomskom i političko-sigurnosnom okruženju. Kompanija je ujedno angažirala i vanjskog savjetnika, eksperta za geopolitička pitanja Bliskog Istoka pri ocjeni korištenih pretpostavki. I ostale međunarodne kompanije koje su poslovale u Siriji i kao INA proglasile ‘višu silu‘, već su ranije napravile umanjenje imovine. Kao i prethodnih godina, procjena umanjenja istom metodologijom, provedena je i u Segmentu djelatnosti Rafinerije i Marketing obzirom na kontinuirane gubitke u poslovanju, što je rezultiralo određenim umanjenjem vrijednosti. Umanjenje se temelji i na činjenici značajno promijenjenih okolnosti u globalnom rafinerijskom biznisu te postojanja velikog pritiska na ovaj dio poslovanja u Europi. Zaključno ističemo da, suprotno napisima, temeljem Zakona o porezu na dobit troškovi umanjenja imovine predstavljaju porezno nepriznat rashod - pojasnili su priopćenjem iz kompanije.

04. svibanj 2024 21:37