Poslovna scena
StoryEditor

Jednostavnije priznavanje kvalifikacija unutar EU

22. Siječanj 2016.

Europska profesionalna iskaznica (EPC) postala je dostupna za medicinske sestre, farmaceute, fizioterapeute, agente za nekretnine i planinarske vodiče. Očekuje se da će se uključivati i druga zanimanja

Ovaj je tjedan donio novost u Europskoj uniji koja će sigurno biti zanimljiva i mnogim Hrvatima u vječnoj potrazi za medom i mlijekom tuđine. Europska profesionalna iskaznica (EPC) postala je dostupna za medicinske sestre, farmaceute, fizioterapeute, agente za nekretnine i, možda najvažnije, planinarske vodiče. Osnovna je zamisao iza tog dokumenta koji bi trebao olakšati zapošljavanje navedenim profesijama unutar EU pojednostavnjivanje procedure priznavanja njihovih stručnih kvalifikacija u drugim članicama, što se u hrvatskom slučaju pokazalo posebno problematično za neke, poput medicinskih sestara.

Elektronički certifikat

Kao što su mnogi u međuvremenu shvatili, usprkos načelnoj otvorenosti europskog tržišta rada, regulirane profesije nerijetko zahtijevaju nešto kompliciraniju proceduru potvrđivanja stručnih kvalifikacija i dobivanja prava na rad.

Europska profesionalna iskaznica veliki je korak naprijed u olakšavanju i ubrzavanju zapošljavanja kvalificiranih Europljana na poslovima gdje su potrebni, gdje ih se traži i cijeni. To je praktičan alat koji donosi koristi ne samo profesionalcima, već i ljudima koji trebaju njihove usluge. To je još jedna stvarna korist europskoga jedinstvenog tržišta − rekla je povjerenica za jedinstveno tržište, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća Elżbieta Bieńkowska.

Iako je prva asocijacija plastična kartica nalik osobnoj iskaznici, u pitanju je zapravo elektronički certifikat koji se dobiva putem interneta, odnosno Informacijskog sustava jedinstvenog tržišta (IMI), koji omogućava sigurno komuniciranje radnika s nadležnim institucijama.

Što treba učiniti

Zainteresirani mogu svoju aplikaciju pokrenuti online u vlastitoj zemlji (gdje žive ili su dobili svoje kvalifikacije) i predati je na bilo kojem službenom jeziku EU. Konkretnije, svatko tko to želi mora se prijaviti na ECAS, sustav Europske komisije za autentikaciju, za što je potrebno stvoriti korisnički račun u tom sustavu. Nakon toga, ispunjava se EPC profil s osobnim podacima i kontaktima, a nakon završetka može se napraviti aplikaciju, učitati skenirane kopije relevantnih dokumenata i predati ih nadležnoj instituciji u matičnoj državi. U nekim državama moguća je naplata te usluge, za što će biti ispostavljena faktura.

Tih pet profesija vjerojatno je tek početak, EPC će možda uključivati i druga slična zanimanja koja zadovoljavaju kriterije navedene u Direktivi o profesionalnim kvalifikacijama. To će se dogoditi nakon što se korištenje procedurom utvrdi i obave konzultacije s dionicima, iako trenutačno nije moguće znati točno vrijeme.

03. svibanj 2024 05:51